IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската индустрия расте, с изключение на България и Гърция

България и Гърция са единствените страни в ЕС, където индустриалното производство остава под нивата си отпреди година

13:05 | 14.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Европейската индустрия расте, с изключение на България и Гърция

Индустриалният сектор в Европа продължава да се възстановява с бързи темпове от големия спад, който претърпя през миналата година заради рецесията, обхванала световната икономика.

Същото обаче не може да се каже за България и Гърция, които са единствените страни в Европейския съюз (ЕС), където индустриалното производство остава под нивата си отпреди година.

Индексът, който следи производството на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги в 27-те страни от ЕС, нараства с 1% в рамките на май и с 8,7% спрямо май 2009 г. Ирландия, Словения, Полша и Швеция са държавите с най-голям месечен ръст на индустрията от съответно 7,5%, 4,5%, 3,4% и 3,4%.

При съпоставка с нивата отпреди година най-силен скок отчита индустрията на Естония (17,2%), Швеция (13,4%) и Латвия (13,2%). Тя отчита ръст спрямо нивата си отреди една година във всички страни от ЕС, с изключение на България и Гърция.

Индексът на индустриалното производство в двете страни се е понижил със съответно 1,7% в България и 6,3% в Гърция през последните 12 месеца.

За 16-те страни от еврозоната той нараства за седми пореден месец. Стойността му се увеличава с 0,9% спрямо април и вече се намира с 9,4% над нивата отпреди една година.

Увеличението на индустриалното производство на еврозоната обаче се оказа по-малко от очаквания от икономистите ръст от 1,2% на месечна и 11,4% на годишна база. През април то нарасна с 0,9%, а през март – с 1,5%.

Днешните данни на Евростат загатват, че индустриалното производство ще подкрепи възстановяването на европейската икономика през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната нарасна леко с 0,2% през първите три месеца на тази година, след като се сви с 4,9% през 2009 г.

Отделни данни на Европейската статистическа служба показаха, че индексът на потребителските цени е забавил темпото си на ръст до 1,4% на годишна база през юни спрямо 1,6% през май. Ценовите нива в еврозоната през юни са останали без промяна спрямо предходния месец.

Целта на Европейската централна банка е да поддържа годишната инфлация в еврозоната близо до, но под нивото от 2%.

Индексът на потребителските цени за страните от ЕС отчита също нулев месечен ръст през юни и 1,9% скок спрямо нивата си отпреди година.

Еврото поевтинява с 0,1% спрямо долара днес, като към 12:50 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2707 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
hienata
преди 13 години
Византийците са най-големите ***, които някой може да срещне на света! искренно се надявам да ги изхвърлят с шутове от еврозоната! шапка им свалям на Словаците, че не скланят да набутват пари за наглите гърци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
trendline
преди 13 години
Каква индустрия има в България! Че тя е повече от символична. Ако няколко чужди корпорация произвеждат и продават нещо при символични цени на добиваните суровини му викате индустрия.... То само с измислено безразборно строителство ако се гради икономика видяхме какво излезе. Ама индустрия се създава трудно: закупуване на площадка, складове, постройки, машини, обучаване на работници, суровини, производство и нови пазари - трудно става. Не е като да строиш с пишман майстори набързо и с 300-400 % печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
dakl
преди 13 години
Ако в България не е на власт правителството на Б.Б., тогава няма да сме в черните списъци на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още