IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наднорменото тегло е проблем не само за здравето...

Човекът е пораснал и надебелял значително през последните 90 години - дотолкова, че вече има нужда от нови стандарти за мебели и храна

12:00 | 15.07.10 г.
Често пъти хората днес трудно се разминават между редовете в старите театрални салони. Снимка: sxc.hu
Често пъти хората днес трудно се разминават между редовете в старите театрални салони. Снимка: sxc.hu

Резултатите от изследване, направено от консултантите в областта на изграждането на театри Theater Projects Consultants, показват, че за период от 90 години между 1900 и 1990 година креслата в театрите в САЩ са увеличили размера си с два инча (около пет сантиметра). През 1990 г. средната ширина при изработка на едно място е била 21 инча (53,3 cm), съобщава Ройтерс.

В края на миналия и началото на този век широчината на столовете започнала да расте още по-бързо - за последните 20 години те се разширили с около 2,54 см. Увеличило се е и разстоянието между редовете. „С времето хората са станали по-високи и по-пълни. Много от зрителите днес не се чувстват комфортно в стол, създаден преди 30 години“, обяснява Джон Койн, един от организаторите на проучването.

Заради нарастващата ширина на креслата и разстоянието между редовете в театралните зали се събират все по-малко хора. Според анализатори на компанията Theater Projects Consultants помещенията с един и същ размер през 1990 г. настаняват два пъти по-малко посетители в сравнение с 1900 година. Освен това след 1990 г. средният размер на театралните салони е нараснал с близо 30%.

Според Центъра за контрол и профилактика на заболеваемостта в САЩ за периода между 1960 и 2000 година средното тегло на възрастния американец се е увеличило с около 11 килограма. В това няма нищо чудно, ако се има предвид и влиянието на хранителната индустрия, която блазни потребителите с големи опаковки, промоции с гратисно увеличение на количеството и по-ниски цени за пазаруване на едро (което в периоди на криза е особено съблазнително).

Много от клиентите на веригите за бързо хранене споделят, че се чувстват пристрастени към това, което консумират.

Поглед назад във времето показва, че преди 20 години веригите за бързо хранене имат един, най-много два размера порции, и то значително по-малки от днешните. Сега освен по-голямото разнообразие и намаленията за покупка на повече храна или напитки, потребителят може да се възползва и от често включени в цената сосове, топинги и заливки, които носят допълнително калории за тялото.

Днешната хранителна индустрия се характеризира и с още нещо – все по-голямото разнообразие на съставките в храните, които често не са натурални и естествени и съдържат все повече консерванти, за да издържат на целия процес от производството до дома на потребителя, който може да е на другия край на Земята.

Освен обездвижването, стреса, липсата на пари, време и условия за здравословно хранене, некачествената храна и лошите хранителни навици, за затлъстяването роля играят и промените в самата храна. Много от клиентите на веригите за бързо хранене споделят, че се чувстват пристрастени към това, което консумират. Същото важи и за сладкарските изделия – шоколади, бонбони, бисквити, вафли и други.

Тази година, по време на Европейския ден на затлъстяването на 22 май, стана ясно, че у нас близо 1 милион българи са с наднормено тегло. От тях близо 267 хиляди са деца и тийнейджъри. За Европа данните са съобщени от Световната здравна организация – затлъстяването е характерно за между 30 и 80 процента от хората над 18-годишна възраст, а повечето килограми не само влошават визията им, но и водят до други заболявания, които не рядко имат фатален край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още