IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Гръцката централна банка убеден в успеха на стрес тестовете

Според Георгиос Провопулос консолидацията в гръцкия банков сектор е неизбежна и офертата на Piraeus Bank е първата стъпка в тази посока

10:49 | 17.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Георгиос Провопулос. Снимка: Bank of Greece
Георгиос Провопулос. Снимка: Bank of Greece

Управителят на Гръцката централна банка очаква местните банки да преминат успешно европейските стрес тестове за финансовата система, чиито резултати се очакват през следващата седмица.

„Усещането ми е, че нещата ще минат гладко за шестте гръцки банки, включени в опитите”, казва Георгиос Провопулос в интервю за съботния брой на вестник Imerisia.

В същото време гръцкият банков сектор се нуждае от консолидация, за да се справи по-добре с икономическата криза, допълва Провопулос.

„Моето виждане е, че гръцките банки трябва да обединят усилия, за да се справят, от по-изгодна позиция, с по-затруднените макроикономически и финансови условия през следващите години”, казва още той.

По думите му първата стъпка към тази консолидация е отправената оферта през тази седмица от Piraeus Bank за контролните държавни дялове в Agricultural Bank of Greece и Hellenic PostBank SA.

„Сливанията се налагат... в краткосрочен план”, смята Георгиос Провопулос.

Шефът на централната банка в страната казва още, че е разумен оптимист по отношение на дълговата криза, с която се бори правителството. Според Провопулос държавата ще успее да постигне целите си за дефицит за 2010 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още