IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите и данни от САЩ понижиха европейските индекси

Philips и Electrolux разочароваха инвеститорите

19:24 | 19.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Отчетите и данни от САЩ понижиха европейските индекси

Европейските акции започнаха да отстъпват през втората половина на сесията и завършиха търговията в понеделник предимно на отрицателна територия.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,78% до 246,18 пункта. Спадът стана факт след обявяването на данните за бизнес доверието в сектора на жилищното строителство в Америка, което продължава да намалява.

Според индекса на Националната асоциация на жилищните строители в САЩ (NAHB), доверието в сектора пада за трети пореден месец през юли, достигайки 14 пункта в сравнение с 16 пункта през юни. Индикаторът се намира в негативната зона под 50 пункта през последните четири години.

Върху търговията негативно повлияха и изнесените финансови отчети на Philips и Electrolux, след които акциите и на двете компании поевтиняха.

Книжата на Philips паднаха с 3,59 на сто, като компанията обяви силен ръст на печалбата и приходите за второто тримесечие, но също така предупреди, че темпът на покачване на приходите може да се забави през втората половина на годината, съобщава MarketWatch.

Акциите на Electrolux пък загубиха 7,78 на сто от стойността си. Производителят на електроуреди отчете 56% ръст на тримесечната печалба. Приходите обаче спадат, което се обяснява основно с понижено търсенето в Южна Европа към края на отчетния период.

От големите европейски индекси германският DAX отбеляза най-силна загуба – 0,52% до 6009 пункта. Френският CAC 40 и британският FTSE 100 записаха по-малки понижения – съответно от 0,4% до 3486 пункта и от 0,2% до 5148 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
uspeh
преди 13 години
Защо не кажете,че е имало "прибиране на печалби" след излизане на добрите отчети,а търсите все причини за "следствието"....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още