IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кола-хрътка ще подобрява световен рекорд със скорост от 1600 км/ч

Британски екип представи футуристичния свръхзвуков автомобил по време на провеждащото се в момента авиационно изложение на Острова

17:14 | 20.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кола-хрътка ще подобрява световен рекорд със скорост от 1600 км/ч

Британски екип, опитващ се да построи свръхзвуковия автомобил „Блъдхаунд“, който ще може да достига скорост от 1600 км/ч, представи модел на колата в естествен размер на международното авиоизложение, което започна в понеделник на Острова.

Автомобил „Блъдхаунд“ (от англ. bloodhound – хрътка) е дълъг 12 метра, съобщава Daily Telegraph. Има два двигателя - от реактивен самолет „Еврофайтър тайфун“ и хибридна ракета „Фалкон“. Тази комбинация трябва да осигури мощност от 135 000 конски сили, което е равно на мощността на 180 болида за Формула 1.

Автомобилът ще бъде произведен от самолетния строител Hampson Industries.

Екипът планира да започне изпитанията на автомобила на писта във Великобритания в края на 2011 г. или началото на 2012 г. След това те ще продължат върху изсъхнало езерно дъно в Южна Африка. Там ще бъде направен опит за подобряване на рекорда за скорост по суша.

Истинският автомобил ще тежи около шест тона, но дори копието от полистирен и фибростъкло тежи 950 кг.

Пилот на автомобила ще е Анди Грийн, командир на ескадра, който е поставил сегашния рекорд от 1228 км/ч със свръхзвуковия автомобил „Тръст“ през 1997 г. Ръководител на проекта „Блъдхаунд“ е Ричард Нобъл, участвал и в проекта „Тръст“.

Дизайнерският екип е намерил решение ударната вълна да преминава под и около автомобила при свръхзвукова скорост с промяна на формата и положението на ключови елементи в задната част на „Блъдхаунд“, пише британското издание.

Как изглежда колата - вижте галерията (снимки: Hampson Industries)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
Пари на вятъра за мерене на п*шки. Някой може ли да ми каже какво е практическото приложение на това изобретение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още