IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва закриване на български посолства в чужбина

Засега не е ясно в кои държави се намират застрашените представителства

14:45 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Започва закриване на български посолства в чужбина

Започва процедура по разглеждане на закриването на задгранични представителства на България, съобщи на пресконференция в Министерския съвет Валери Рачев, началник на кабинета на министъра на външните работи.

Той не посочи държавите, които ще бъдат обхванати от процедурата, „за да няма нежелателни усложнения в двустранните отношения“, предаде БТА. Рачев съобщи, че 25 представителства са подложени на разглеждане.

Основните критерии за поддържането на задграничните представителства на България са политически съображения, икономически резултати, въпроси на сигурността и въпроси, свързани с българските общности в чужбина, отбеляза Рачев.

Преценката е на основа на комплексно оценяване по тези показатели, в това число и съотношението между цената и ефективността от поддържането на съответното посолство.

Определянето на посолствата, които ще бъдат поставени в процес на закриване, е комплексен въпрос и не се основава само на съображението да се спестят разходи, уточни Рачев.

Той посочи, че в МВнР се осъществява реформа на дипломатическата служба, която основно ще премине през следващите две години. Към момента разходите на бюджета на министерството са съкратени с 18 млн. лева, а щатните бройки са намалени с 14 на сто. Оптимизирането на разходите и на състава ще продължи.

Рачев добави, че ще бъде прекратена дългосрочната командировка на значителен брой служители, което ще стане постепенно - посолство по посолство, на основата на индивидуални планове. От този процес могат да бъдат засегнати около 300 души.

Имаме амбицията да решим един от старите проблеми на дипломатическата служба - дългосрочното командироване на служители зад граница, което ние бихме искали да бъде със заплата, а не под формата на командировка, уточни Рачев.

Ще бъдат предприети мерки за разпореждане с имоти с отпаднала необходимост и амбицията е поне седем значителни имота да бъдат продадени до края на тази година. Част от имотите ще бъдат продадени по пазарни принципи. През 2011 г. ще се разшири публично-частно партньорство в дейности като консулските услуги, куриерската служба, обучението на персонала.

В отговор на въпрос Рачев заяви, че всичко, което досега е извършено в министерството, е доведено до знанието на президентската институция. Нямаме принципни различия по основните въпроси на реформата, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още