IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке не вижда скорошен край на високата безработица

Федералният резерв очаква равнището на безработица в САЩ да остане над 7% поне до края на 2012

22:35 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке не вижда скорошен край на високата безработица

Равнището на безработица в САЩ се очаква да остане доста над 7% до края на 2012 г., както и по време на целия мандат на сегашния президент на САЩ Барак Обама.

Това е заявил председателят на Федералния резерв Бен Бернанке пред Конгреса на САЩ, цитиран от New York Times. Според него ще е необходимо много време, за да се възстановят всички 8,5 млн. работни места, заличени по време на рецесията в САЩ през 2008 г. и 2009 г.

Бен Бернанке се опасява, че икономическите перспективи и финансовите условия в страната остават необичайно несигурни, като предупреждава, че фискалната криза в Европа е станала пречка за икономическия растеж през последните месеци.

Изказването му бе по повод представянето на полугодишния доклад за паричната политика на Федералния резерв пред Конгреса. Според анализатори неговият тон е станал значително по-предпазлив в сравнение с представянето на последния доклад през февруари.

Бернанке потвърди в своето изказване, че икономическата експанзия, започнала в средата на 2009 г., продължава, но с по-слаби темпове. За това допринася значителната помощ от страна на правителствата и централните банки с тяхната мека фискална и парична политика.

Той очаква, че растящото търсене на домакинствата и бизнеса ще помогне за поддържането на растежа, въпреки че стимулите от страна на правителството ще имат по-слаб ефект.

Бернанке обаче се опасява от лошото състояние на пазара на жилища, който продължава да страда от големия брой свободни и принудително отнети имоти, които дърпат цените надолу и намаляват активността в строителния сектор.

По отношение на инфлацията ръководителят на централната банка на САЩ призна, че през последните две години тенденцията е за понижение на цените, без обаче да посочи изрично, че се опасява от дефлация.

По време на последната си среща в края на юни Федералният резерв понижи прогнозата си за растежа на американската икономика през тази година до 3% спрямо предишните 3,5% и остави основния лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 0,25%.

За 2011 г. се прогнозира икономически растеж от 3,5% до 4,5%, а безработицата се очаква да се понижи до 7-7,5% към края на 2012 г.

Показанията на Бернанке за икономиката и паричната политика на Федералния резерв на САЩ дойдоха малко, след като американският президент подписа закона за най-мащабната реформа във финансовия сектор на страната от годините на Великата депресия насам.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още