IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждават за риск за наемния пазар при бизнес имотите в Европа

Опасността от фалити на наематели може да разклати наемния пазар в сектора на бизнес имоти в Европа

12:30 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предупреждават за риск за наемния пазар при бизнес имотите в Европа

Пазарът на имоти в Европа донесе атрактивна възвръщаемост през последните две години независимо от икономическата криза. Въпреки това не бива да се подценява рискът от потенциални фалити на наематели, който ще доведе до значително понижение на приходите от наем за редица собственици на бизнес имоти в Европа. Това сочи доклад на Invista Real Estate Investment Management.

Предвид очакванията, че лихвените нива ще останат ниски в близко бъдеще, от компанията предвиждат, че на пазара ще се появява все повече капитал, който ще търси възможности за придобиване на сгради, които генерират приходи. Според компанията възвръщаемостта от наеми ще варира от 5% за Австрия, Белгия и Германия до над 7% във Финландия, Ирландия, Поругалия и Испания.

Въпреки това в момента се счита, че рискът за приходите от наеми поради наематели, които може да се окажат в ситуация да не могат да обслужват своите задължения, е над „нормалните“ нива. Тези рискове са най-големи в областта на телекомуникациите, енергийния, банковия и застрахователния сектор. За разлика от тях търговията, технологиите, храните и напитките, както и индустриалните сектори се счита, че крият по-нисък риск.

Наемният ръст през следващите няколко години се очаква да зависи от устойчивостта на икономиката и ръста на заетостта. Въпреки това сигурността и за двата фактора в средносрочен план се понижи поради инициативите на правителствата да понижат бюджетните дефицити.

Това показва, че 2010 г. ще бъде най-тежката по отношение на наемен спад от началото на кризата.

В по-дългосрочен план от Invista смятат, че потенциал за ръст имат модерните офис площи, разположени в европейски градове с ограничено предлагане като Париж, Мюнхен и Виена.

Наемният пазар се очаква да остане под натиск поради слабото потребление. Въпреки това не е изключено да се появят някои „горещи точки“, тъй като търговците ще се консолидират около най-добрите си търговски единици в стремеж да предложат качество и да предпазят своите печалби.

Това може да доведе до известна конкуренция и наемен ръст в най-големите европейски градове, както и по-големите регионални търговски центрове.

Същото може да се очаква и за наемите на логистичния пазар, където стремежът за повишено качество може да подкрепи наемните нива в някои от водещите логистични локации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още