За първите шест месеца на 2010 г. ръстът на консумацията на студен чай у нас е 18% в сравнение със същия период на предходната година, по данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.
Оттам припомнят, че за 2009 г. ръстът при консумацията на билковите безалкохолни напитки нарасна с 5,6% на годишна база.
На пазара се наложиха студени чайове с екстракти от зелен и черен чай, гинко билоба, ройбос и други, посочват от асоциацията. Освен в групата на студените чайове, билковите екстракти могат да се използват и при разработването на напитки на основата на сокове или на основата на минерална вода.
Българската безалкохолна промишленост има значителен опит в използването на билкови екстракти в много напитки и очаква производителите на екстракти да предложат по-широка гама от билковото разнообразие на природата ни, коментират още от асоциацията.