IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's предупреди за възможно понижение на рейтинга на Унгария

Очаква се агенцията да потвърди сегашния Baa1 рейтинг на страната, ако Унгария приеме фискалните цели, поставени от МВФ

15:56 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's предупреди за възможно понижение на рейтинга на Унгария

Глобалната рейтингова агенция Moody's стартира процедура по преразглеждане на рейтинга на Унгария поради нарастващите финансови рискове, след като страната прекрати разговорите с МВФ и ЕС по сделката за кредитната линия от 20 млрд. евро, съобщава Ройтерс.

Новото унгарско правителство прекрати разговорите в края на миналата седмица. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в четвъртък, че няма да разчита на финансовия пакет и ще се придържа към политика за намаляване на бюджетния дефицит през 2011 г. до нива, предписани от Европейския съюз.

„Решението на Moody's да стартира процедурата е предизвикано от повишената несигурност около фискалната прогноза за Унгария и икономическите перспективи“, се казва в изявление на агенцията.

„Тази несигурност е резултат от наскоро провалените преговори на страната с МВФ и ЕС, поради разногласия около тавана за фискален дефицит на страната за 2010 – 2011г., които от своя страна доведоха до спиране на поредния транш от кредитната програма за 20 млрд. евро, осигурена от МВФ и ЕС“, се казва в изявлението на агенцията.

Орбан отхвърли предупрежденията, че Унгария, където домакинствата имат високи нива на дългове в чуждестранна валута, може да бъде подложена на пазарен натиск и спад на валутата без помощта на кредитори.

Той подчерта, че сегашната сделка с ЕС и МВФ ще изтече през октомври и Унгария ще успее да изпълни бюджетните цели, заложени в споразумението, като в същото време ще преговаря с ЕС за това как и кога страната да свали бюджетния си дефицит под 3%.

Според някои анализатори притесненията за дефицита по текущата сметка на Унгария са преувеличени, след като страната изглежда решена да понижи бюджетния си дефицит до 3,8% от БВП през 2010 г.. Въпреки това пазарите бяха повлияни от реториката на правителството и изявленията на фонда след провала на преговорите.

Унгарската валута изгуби още 0,8% до 286 форинта за еврото след предупреждението на Moody's .

Moody's, както и много анализатори, все пак очакват Будапеща да поднови разговорите с Фонда след местните избори в страната, насрочени за 3-ти октомври.

„Moody's очаква унгарското правителство, ЕС и МВФ да постигнат договореност след местните избори, тъй като и трите страни са наясно с негативните последици от пълен провал на програмата“, посочва агенцията.

Очаква се агенцията да потвърди сегашния Baa1 рейтинг на страната, ако Унгария приеме фискалните цели, поставени от МВФ, казва Moody's. “Въпреки това, ако фискалните цели при следващия кръг от преговорите предполагат по-бавно финансово консолидиране, тогава е възможно намаляване на кредитния рейтинг на страната с една стъпка“.

„Мисля, че основният въпрос е дали правителството ще спази нивата на бюджетен дефицит и ако не, какво ще се случи с кривата на дълга“, казва Золт Кондрат, анализатор от MKB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още