IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечното кредитиране във Великобритания намалява

Заплануваните от правителството държавни икономии правят банките и купувачите на имоти по-предпазливи

13:31 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ипотечното кредитиране във Великобритания намалява

Британските банки са одобрили по-малко заеми за покупката на жилище през юни заради плануваните от правителството мащабни икономии в държавните разходи и строите условия за отпускането на кредити.

Това, заедно с ограниченото търсене на жилища през последните месеци, увеличава предпазливостта на купувачите от една страна и прави банките по-малко склонни да отпускат кредити. Ето защо британското правителството обсъжда през последните седмици възможни начини за насърчаване на кредитирането.

Банките във Великобритания са отпуснали 47 643 кредита за покупка на жилища през юни в сравнение с 49 461 през май, по данни на Английската централна банка. Нивото им е най-ниското за последните пет месеца и се оказа под очакваните от анализаторите 48 хил. ипотечни заема.

Данните са добър ориентир за активността на пазара на недвижими имоти, като загатват, че интересът от страна на потенциалните купувачи намалява. За това допринасят и високата безработица в страната, както и прогнозите за обезценка на имотите през следващите пет години.

Пазарът на недвижими имоти във Великобритания загуби своята инерция през последните месеци, след като правителството обяви плановете си за мащабни съкращения в държавните разходи и увеличение на данъците. Това влоши склонността на домакинствата за големи покупки, каквито са имотите.

Това си пролича от индекса на потребителското доверие на един от най-големите ипотечни кредитори в страната – Nationwide, който се понижи до най-ниското си ниво за последната една година през юни.

Nationwide съобщи днес, че цените на жилищата в страната са паднали през юли за първи път през последните пет месеца. Те се понижават с 0,5% на месечна база до малко над 169 хил. паунда.

По-рано през този месец уебсайтът за недвижими имоти Hometrack предупреди, че пазарът на имоти във Великобритания се намира в повратна точка.

Нетната стойност на ипотечните заеми на британците, обезпечени с недвижими имоти, възлиза на 655 млн. паунда през юни спрямо 838 млн. паунда през май. Нетната стойност на натрупаните от тях заеми по кредитни карти пада с 98 млн. паунда до 287 млн. паунда.

Британската лира поскъпва 0,3% срещу долара днес и към 13:15 ч. българско време се разменя срещу 1,5648 долара. Лирата поскъпва през последните пет дни, но е поевтиняла с 3,6% срещу долара от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още