IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания е най-щастливата страна, България е на 137-мо място

Проучване сред 155 страни показа къде хората са най-щастливи и доволни от живота си

10:42 | 30.07.10 г. 3
Щастието зависи от доходите и това е повече от сигурно предвид първенците в класацията. Снимка: sxc.hu
Щастието зависи от доходите и това е повече от сигурно предвид първенците в класацията. Снимка: sxc.hu

Най-щастливата страна в света е Дания. До този извод е стигнала компанията за анализи и проучвания Gallup, съобщава списание Forbes. Зад Дания са страни като Финландия, Норвегия, Швеция и Холандия, а сред последните, на 155-то място, е Того.

САЩ заемат 14-то място, Великобритания – 17-то.

С най-добър резултат сред страните от ОНД е Туркменистан, който разделя 18-тото място с Мексико. Русия е в класацията на 73-то място, което дели с Южна Африка, Ливан, Украйна, Румъния и Словакия. Беларус и Косово пък си поделят 54-та позиция.

България се нарежда на 137-мо място, което дели с три африкански държави – Уганда, Танзания и Сенегал.

Проучването е проведено в периода между 2005-2009 в 155 страни. Участниците са запитани дали са доволни от живота си и са били накарани да направят оценка на степента на щастие по скалата от 1 до 10.

След това респондентите са били помолени да обяснят как са се чувствали в деня преди анкетата - това позволило на изследователите да направят оценка на "всекидневния опит" на хората. На базата на тези данни, учените изчисляват процента на "нещастните" и на "преуспяващите" жители във всяка една от страните.

Изследването на Gallup открива и доказателство за това, което мнозина подозират – че парите могат да купят щастие или поне част от него. В проучване, свързано с щастието на нациите, което е имало за задача да установи причините защо страните с висок БВП са сред първенците в класацията за щастие, се казва, че съществува връзка между дохода и удовлетвореността от живота.

„Парите са обект на желание от мнозина и цел, която стои пред тях през по-голяма част от часовете, в които са будни“, пишат в доклада си изследователите. „Би било изненадващо, ако успехът, дошъл в резултат на това преследване на целта, не се отрази по никакъв начин на хората в момент, в който бъдат помолени да оценят живота си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aglika_v
преди 13 години
странното е, че сред първите места има много страни, в които слънцето е сравнително оскъдно. На такива места по принцип хората са по-депресирани от живеещите в южни и топли държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
brat domingo
преди 13 години
изводът е в стил - слънцето изгрява от изток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Blagoy
преди 13 години
Статията е от 14.07 :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още