IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup плаща 75 млн. долара заради обвиненията, че е подвеждала инвеститори

Щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции заведе дело срещу банката във Вашингтон

11:11 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup плаща 75 млн. долара заради обвиненията, че е подвеждала инвеститори

Американската банка Citigroup ще плати 75 млн. долара, за да уреди обвиненията, че е подвела инвеститорите, като не е разкрила, че държи активи за милиарди долари, свързани с рискови ипотечни инструменти, предаде Bloomberg.

Вчера щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции (SEC) заведе дело срещу банката във Вашингтон, обвинявайки я, че през 2007 г. е обявила подвеждащи данни, в един от случаите „пропускайки“ да отчете инвестиции за 40 млрд. долара.

Бившият главен финансов директор на Citigroup Гари Критендън, отговарящ и за връзките с инвеститорите, се е съгласил да плати 180 хил. долара за това, че не е разкрил възможните рискове.

През 2007 г. ръководителите на Citigroup четири пъти обявиха публично, че банката е намалила експозицията си към рисковите ипотечни ценни книжа с 45 на сто до 13 млрд. долара, след като инвеститори и анализатори поискаха информация.

Възможно е регулаторите да започнат разследвания и на други компании, които са ревизирали подобни изявления, смята Елизабет Новицки, бивш адвокат на SEC.

Citigroup получи спасителен заем на стойност 45 млрд. долара от държавата през 2008 г. заради загубите си на ипотечния пазар. Към момента 18 на сто от Citigroup са собственост на държавата, след като банката изплати 20 млрд. долара от заема през декември.

Делото на SEC срещу Citigroup е третото от началото на тази година срещу компания от Wall Street. По-рано този месец банката Goldman Sachs се съгласи да плати 550 млн. долара, за да уреди обвиненията, че е подвела инвеститорите.

През февруари Bank of America обяви, че ще плати 150 млн. долара, защото не е обявила пред акционерите си бонуси за около 5,8 млрд. долара, заделени за служители на придобитата Merrill Lynch, както и загубите, които очаква да претърпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още