IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва пълненето на язовир Цанков камък, движението е отклонено по нов път

Язовирът е най-големият у нас, строен след 80-те години на миналия век, част от най-големия хидроенергиен комплекс

13:17 | 03.08.10 г. 4
Започва пълненето на язовир Цанков камък, движението е отклонено по нов път

Днес от 11 часа се преустановява движението между Девин и Михалково в участъка от пътното кръстовище за град Девин до пътното кръстовище за село Лясково, съобщи Агенция пътна инфраструктура (АПИ).

Новата организация на движение, определена от АПИ като временнa, се налага във връзка със започващото завиряване на язовир „Цанков камък” и заливане на републикански път Девин-Михалково.

Движението ще се осъществява по новоизграждащото се трасе на пътя Девин-Михалково при продължаващо изпълнение на строителните работи.

АПИ апелира към водачите да се движат с повишено внимание и скорост, съобразена с условията на пътя.

През април тази година премиерът Бойко Борисов попита в телевизионно предаване "Дали „да „забравим" за похарчения милиард, даден за строежа (на Цанков камък), и да не използваме язовира или правителството да отпусне нови 100 милиона лева за построяването на нов път и Цанков камък все пак да се заработи?“.

50% от гласувалите в анкета на Investor.bg предпочетоха девинчани да обикалят през Доспат или Пампорово, но язовирът да бъде пуснат.

В края на април 2010 г. стана ясно, че се очаква през юли да започне завиряването на язовира.

Язовир Цанков камък е част от каскадата Доспат-Въча. Строителството започва през 2004 г. Има обем 111 млн. куб. метра, максимална височина на стената 130 метра, дължина на стената 468 метра. Това е най-големият язовир у нас строен след 80-те години на миналия век. Електроцентралата има сравнително малката мощност от 80 MW, но язовирът трябва да подобри работата на останалите централи от каскадата Въча, като повиши производството им.

Каскадата Доспат-Въча е най-големият хидро-енергиен комплекс в България. Река Доспатска е част от водосбора на река Места (вливането е на гръцка територия), но чрез язовир Доспат водите се пренасочват към водосбора на река Марица (чрез притока Въча) и плодородната Горнотракийската низина. След язовир Доспат в коритото на река Доспатска има вода единствено от околните малки притоци, тъй като целият обем е насочен към река Въча.

ВЕЦ-овете по каскадата са Тешел, Девин, Цанков камък, ПАВЕЦ Орфей, Въча и Кричим. Язовирите са Доспат, Цанков камък, Въча и Кричим.

Язовир Доспат с неговите 446 млн. куб. метра обем е най-големият в каскадата и осигурява многогодишно изравняване на оттока по цялата каскада. Язовир Въча е с обем 226 млн. куб. м., а язовир Кричим с 20 млн. куб. м.

Освен повишаване на производството на ВЕЦ-овете Орфей, Въча и Кричим, язовир Цанков камък ще способства ще участва при покриване на върхови и подвърхови товари на електропроизводството, както и ще осигурява бърз резерв при отпадане на основна мощност.

Цанков камък ще позволи намаляване на вредните емисии по протокола от Киото. Редуцираните емисионни единици ще се заплащат от Австрия на България по цена 10 долара за тон редуцирани емисии.

Също така язовирът ще се ползва за питейно-битово водоснабдяване и напояване на Горнотракийската низина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Добре. Но какво да правим с уважаваната финансова общност. Виж какво мисли тя:Файненшъл таймс: Български политик ще бъде изправен пред съда заради злоупотреби 03 август 2010 | 16:24 | Агенция "Фокус"Начало / Съдебна властСофия. Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще бъде изправен пред съда в рамките на разследване за злоупотреби, като случаят е смятан за тест за решимостта на съдебната система да се бори с корупцията по високите етажи, съобщава Файненшъл таймс.Доган трябва да се яви през следващия месец пред Върховния административен съд след доклад на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание. Лидерът на ДПС, влиятелен политик, който в миналото успя да разшири връзките си с местни бизнес групи, е обвинен, че незаконно е приел 1,5 милиона лева за консултантски услуги по проект за изграждането на ВЕЦ в Югоизточна България. Ако бъде признат за виновен, той ще бъде глобен и ще трябва да върне получената сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Пък и такъв път се поддържа доста по-трудно, така че .... може би по-добре да обикаляха през Доспат или Пампорово. Но от друга страна камионите на Девин АД и туристите за СПА хотелите в Девин щеше да се поизмъчат, а те правят оборот, който може да избие въпросните 200 млн. лв.Обиколният път през Доспат-Батак е страшно разбит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Новата стойност на път Девин Михалково е 92 148 761 евро (включително инфлационна добавка и общи разходи), което разделено на 20.8 км (включително 0.8 км тунел) прави по 4 430 229 евро или 8 664 775 лв./ км. Пътят е третокласен. За сравнение, по информация от пресата (14.09.2009 г.), средната стойност на оставащите за дострояване 3 участъка (съответно три лота) от автомагистрала Тракия е 4 978 213 лв./ км; за магистрала Марица средната стойност на четирите отделни участъка (лота) е 6 019 107 лв./ км; за магистрала Струма средната стойност на оставащите трите отделни участъка (лота) е 7 415 901 лв./ км.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 13 години
Най-накрая, нещо се пуска в експлоатация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още