IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Печатницата на Фед ще доведе до „край на кризата“

С това понятие анализаторът определя последния стадий на кризата, който ще „изпепели цялата система“

14:02 | 03.08.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
Марк Фабер: Печатницата на Фед ще доведе до „край на кризата“

Федералният резерв на САЩ ще предизвика „край на кризата“, в случай че продължи да печата пари. Такова е мнението на Марк Фабер, който определя като "край на кризата" финалната й фаза, когато цялата финансова система ще бъде разрушена.

Причината за това е, че централната банка на САЩ подценява силата на икономиката, смята анализаторът, известен с мрачните си прогнози за бъдещето.

„Инвеститорите би трябвало да се ме чули, когато преди шест месеца казах, че Фед продължава да налива пари. Те ще продължат да печатат и печатат, и печатат дотогава, докато в края на кризата не бъде изпепелена цялата система“, предупреждава Фабер, цитиран от CNBC.

Повод за изказването му дават прогнозите, че Фед съвсем скоро ще обяви, че отново започва да налива пари във финансовата система. По всяка вероятност това ще стане чрез изкупуването на активи, а някои анализатори са убедени, че новината за подобни действия ще дойде още след седмица. Именно тогава е редовната среща на ръководителите на Фед.

„Председателят на Фед Бен Бернанке си няма и идея какво се случва в икономиката“, а Фед „тълкува погрешно сигналите за стабилизация от последните няколко месеца“, убеден е Фабер.

Мнението на анализатора е, че предстои „значително“ наливане на средства в американската икономика. Това се подкрепя и от материал на Wall Street Journal, в който се предполага, че Фед вероятно отново ще прибегне към изкупуване на държавни и ипотечни облигации.

„Смятам, че всеки човек по света има някакви опасения относно стойността на долара, а също така и на американските правителствени облигации, тъй като ако фискалният дефицит остане на това ниво, то очевидно в САЩ в даден момент ще има кредитни проблеми“, заявява Фабер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
до: no-creditИ как ще я спре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Да, ама САЩ не е Япония. А дефлация ФЕД няма да допусне по никой начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Много смела ПРОГНОЗА.......!!!!!......първо щеше да изчезне ДОЛАРА , после играчите скочиха на ЕВРОТО......, сега пак се ЗАИГРАХА С ДОЛАРА......не си ли на ясно ,че некой трупат ПАЧКА с ТИЯ ПИНИЗИ- квото и да магарят ДЕФЛАЦИЯТА Е НЕИЗБЕЖНА - справка ЯПОНИЯ.....!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Не е точно така. В момента размера на годишните плащания на дълга към БВП на САЩ е на сравнително ниско ниво, въпреки високите му абсолютни размери. Това се дължи на ниската доходност по емитирането му. Калкулирани са и очакваните увеличения през следващите години. Дълговото бреме не е проблем за САЩ, а за такава икономика като нашата. Никой не оспорва инфлационните очаквания, но трябва да се вземе под внимание структурната безработица, която действа дефлационно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Аз съм убеден, че ФЕД ще направи точно обратното - ще обявят, че няма да изкупуват книжа и това ще е новината, която ще сложи край на корекцията на еврото. То стигна стойности, които са далеч от реалните му нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Съгласен съм. Казах преди няколко дена, казвам го пак: доларът и доларовите активи ще се окажат най-големия балон за всички времена. Натрупаните дългове са на практика неизплатими и единствено могат (и ще бъдат) стопени чрез инфлация. ФЕД и САЩ явно вече са го решили това. Въпросът е дали ще бъдат последвани от ЕЦБ и останалите по-значими играчи, както винаги е ставало до сега или този път ще бъде различно и долара ще бъде оставен да колабира и изчезне напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още