IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Изправянето на Доган пред съда се приема като тест за съдебната система

Изданието цитира доклада на ЕК за България, според който съдилищата в страната трябва "да демонстрират повече чувство за отговорност"

19:02 | 03.08.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
FT: Изправянето на Доган пред съда се приема като тест за съдебната система

Лидерът на турската етническа политическа партия в България ще бъде съден за злоупотреба с власт в съдебен процес, който широко се приема като тест за съдебната система на страната, поела ангажимент за справяне с корупцията по високите нива на държавната администрация, пише в свой материал за България Financial Times (FT).

Ахмед Доган, високопоставен политик, който в миналото не криеше връзките си с местни бизнес групировки, е обвинен, че незаконно е приел 1,5 млн. лева (около 1 млн. долара) като хонорар за консултантска услуга за строежа на четири хидроелектрически централи в Югоизточна България, посочва FT.

„Процесът ще бъде тест за съдебната система... От политическа гледна точка той показва, че високопоставените политици вече не са смятани за недосегаеми от закона“, казва Огнян Шентов, директор на базирания в София Център за изследване на демокрацията, цитиран от изданието.

FT цитира и бившия депутат от Движението за права и свободи (ДПС) Осман Октай, който в телевизионно интервю в понеделник е заявил, че платеният на Доган хонорар за извършена консултантска услуга „е равносилен на подкуп и на злоупотреба с власт“. Доган не е квалифициран да работи като инженерен консултант, допълва Октай.

Ахмед Доган, лидер на ДПС, трябва да се яви пред Върховния административен съд следващия месец, след решение на парламентарната комисия за борба с корупцията.

Доган не е коментирал обвиненията и, ако бъде осъден, ще бъде глобен и ще трябва да възстанови получената сума.

Миналия месец в годишния си доклад за прогреса на България в адаптирането на европейските съдебни стандарти Европейската комисия (ЕК) разкритикува съдебната система в страната. В документа се посочва, че съдилищата не издават достатъчно присъди и се препоръчва „да демонстрират повече чувство за отговорност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Само да добавя. Както е известно, аз бях баннат по настояване на мрежовика. Същевременно неговия приятел гигов е окупирал тема Политика и там на воля обижда несъгласните с него - мога да цитирам постове насочени към роджърс, салса, соколов, йосиф и т.н. Очевидно тук политическата дискриминация се използва за отстраняване на политическите опоненти и установяване на червена цензура. Но това няма да остане незабелязано...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Радвам се, че нашия вчерашен разговор с Мариан го подтикна да публикува тази новина. Ето доказателството:http://***.investor.bg/news/comments/103630/332.htmlОстава *** да бъдат така любезни да ми махнат бана, който бе наложен изключително като политическа цензура и представлява форма на политическа репресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
po-dobar test za sadebnata sisteme bi bil: zashto Dogan izobshto isleze ot zatvorasashtia vapros moje da se zadada za Stefan Savov naprimer i za tsialta SDS taifi4ka, zaedno sas taka nare4enite sindikati
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още