IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със 70% се понижава печалбата на UniCredit за второто тримесечие

Понижението се дължи на сътресенията на финансовите пазари вследствие на дълговата криза и на обезценка на активи в Казахстан

21:24 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Със 70% се понижава печалбата на UniCredit за второто тримесечие

Италианският банков гигант UniCredit, у нас собственик на УниКредит Булбанк, отчете спад от 69,7% в нетната си печалба за второто тримесечие на годишна база до 148 млн. евро, предаде АФП.

Понижението се дължи на сътресенията на финансовите пазари вследствие на дълговата криза и на обезценка на активи в Казахстан, уточняват от групата в цитирано от агенцията съобщение.

Оповестеният резултат се оказа доста под средните прогнози на анализатори на Dow Jones Newswires, които очакваха нетен резултат от 248 млн. евро.

Оперативната печалба е намаляла за периода с 35,6 на сто до 2,554 млрд. евро, а приходите от търговия с ценни книжа са паднали до 58 млн. евро за второто тримесечие спрямо 1 млрд. евро за същия период преди година.

Приходите от лихви (разликата между това, което финансовата институция печели от лихвите по кредити, и това, което плаща по депозити) нарастват с 1,5% на годишна база до 3,98 млрд. евро.

Провизиите на банката за проблемни заеми пък се понижават до 1,7 млрд. евро спрямо около 2,4 млрд. евро преди година, съобщава Bloomberg.

За полугодието най-големият кредитор в Централна и Източна Европа има спад на нетната печалба от 28,6% до 669 млн. евро.

Акциите на UniCredit завършиха търговията си в Милано във вторник със спад от 1,8% до 2,18 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още