IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП за второ тримесечие, вносът и износът през юни на фокус през седмицата

Другите важни данни през седмицата са инфлацията за юли и производство и продажби в промишлеността, строителството и търговията през юни

08:12 | 09.08.10 г.
БВП за второ тримесечие, вносът и износът през юни на фокус през седмицата

Седмицата е изключително насителна откъм макроикономически данни, като липсват събития от календара на капиталовия пазар.

В понеделник (9 август) НСИ ще публикува данни за вноса и износа през юни 2010 г. За май износът нарасна с 34% на годишна база, а спадът на двугодишна база бе стопен до 8%.

Най-силния износ, откакто се води статистиката, България реализира през юли 2008 г., когато той възлиза на 2,98 млрд. лв., тоест износът ни през юни и юли на двугодишна база ще се сравнява с рекордните си стойности за тези месеци и сравнението с тях ще бъде силно показателно.

На 30 юли НСИ ревизира данните си за износа през 2009 г., като го намали със 150 млн. лв., а вносът бе увеличен с 2 млрд. лв.

Също в понеделник НСИ ще обяви индексите на цени на износа и вноса по окончателни данни за 2009 г., както и данни за средната работна заплата и наетите лица през второто тримесечие на 2009 г.

Също в понеделник БНБ ще оповести данни за депозитите и кредитите по количествени категории и икономически дейности към 30 юни 2010 г.

Експресните оценки на НСИ за БВП през II тримесечие ще покажат:

Спад с над 4%
Спад с между 2% и 3,9%
Спад с под 2%
Нулев ръст
Ръст с до 1%
Ръст с над 1%
Общо 807 гласа
Във вторник (10 август) НСИ ще оповести данни за производството и продажбите в промишлеността, строителството и търговията през юни 2010 г. Същия ден ще бъдат обявени и данни за продажбите на дребно по цени на реализация през второто тримесечие на 2010 г.

За сряда (11 август) няма насрочени събития.

В четвъртък (12 август) статистическият институт ще информира за индексите на потребителските цени и инфлация през юли 2010 г.

Във петък (13 август) НСИ ще обяви експерсни оценки за БВП на България през второто тримесечие на 2010 г. За първото тримесечие експресните оценки бяха за спад с 4%, а впоследствие бяха коригирани на минус 3,6% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още