IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как инвестират германците?

Интересът към фондовия пазар в Германия се възстановява, но този към взаимните фондове – не

16:43 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Как инвестират германците?

Изследване на настроенията сред германците показва, че едва един от десет души влага парите си в акции или в инвестиционни фондове. Близо три пъти повече са онези, които държат парите си в банкови сметки.

Това може да се обясни с високите нива на пазарния риск и високата зависимост на немската борса от пазарите в другите развити страни. Именно те показаха как само за една нощ могат да се загубят много пари, пише немският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Общо инвестициите на германците в акции на фондовата борса са достигнали 4,74 трлн. евро през първото тримесечие на 2010 г. Това е рекорд в историята, показват данните на немската централна банка и институтът GfK.

По-интересното е това, че броят на инвеститорите отново започва да се увеличава, като те са достигнали 3,89 млн. души през първата половина на годината. Тази стойност остава твърде далеч от началото на новия век, когато е бил отчетен рекорд от 6,21 млн. инвестиращи германци.

Прави впечатление, че вложителите във взаимни фондове следват същата тенденция – след рекорда от 9,77 млн. души, влагащи парите си във фондове през 2001 година и спадът в условията на финансовата криза, през първото полугодие на 2010 година едва 6,11 млн. души дават парите си за управление на фондове.

На този фон се наблюдава значително увеличение на средствата, държани от германците по разплащателни сметки и в брой, като те са достигнали рекордните 688 млрд. евро през май. Това показва слабо доверие в стабилността на банковия сектор и перспективите на фондовия пазар.

Същото нещо може да се види и от стремежа на 63% от германците да следват напълно безрискова стратегия в инвестирането си. Други 30% биха следвали по-скоро безрискова стратегия, а едва 1% биха се впуснали в рисково инвестиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още