IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв играе „опасна игра”, смята шефът на клона му в Канзас

Според Томас Хьониг нулевите лихви създават несигурност и апелира за плавното им покачване преди да са предизвикали нова рецесия

12:24 | 14.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв играе „опасна игра”, смята шефът на клона му в Канзас

Президентът на клона на Федералния резерв в Канзас Томас Хьониг разкритикува остро политиката на централната банка на САЩ, наричайки я „опасна игра”, съобщава MarketWatch.

По време на реч в Линкълн, Небраска, Хьониг е отправил предупреждение към председателя на Фед Бен Бернанке и неговото обкръжение, че рискуват повторение на цикъла от остра рецесия и висока безработица.

„Нулеви лихви по време на криза са разбираеми, но след вече година на възстановяване те пораждат въпроси за неговата устойчивост и създават несигурност”, е казал той.

”Монетарната политика не може да реши всеки проблем на страната днес. Като се опитваме да я използваме като универсално лекарство, поддържайки лихвите прекалено ниски за прекалено дълго, ще повторим рецесията в рамките само на няколко години”, предупреждава Хьониг.

Централният банкер е гласувал "против" на всички срещи на Федералния резерв от началото на годината, включително и на последната, когато Фед реши да продължи стимулирането на икономиката, компенсирайки падежиращите ценни книжа в портфейла си с покупката на нови.

Според него може би има начини за ускоряване ръста на БВП, но силно експанзионистичната парична политика не е добро решение.

Хьониг апелира за плавно покачване на лихвите от страна на централната банка. Той твърди, че икономическите данни не са толкова лоши.

„Месечните данни може и да са разнопосочни, но тенденцията е устойчиво положителна. Заетостта като цяло расте по-бавно от желаното, но все пак расте”, изтъква банкерът.

„Макар, че не сме там където бихме искали, икономиката се възстановява и като изключим някои откъслечни колебания и неправилни решения би трябало да продължи да расте през следващите няколко тримесечия”, смята той.

"Пазарите имат интерес от омаловажаване на възстановяването. Те, разбира се, искат нулевите лихви да продължат до безкрай – по този начин получават сигурна възвръщаемост върху безлихвени средства от Фед, като ги заемат обратно на правителството", обяснява Хьониг.

”Всички искаме да видим по-бързо възстановяване, макар че сегашното е по-силно от последните две, но слабият растеж все пак не е спад и не трябва да ни кара да реагираме прибързано", казва той.

Хьониг също така отхвърля опасенията от дефлация в стил Япония. „Не съм открил доказателства, че тя е най-сериозната заплаха пред възстановяването днес”, завършва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Не знам кой е по-прав от двамата, но съм сигурен, че спорът между тях трябва да си остава вътрешен. Иначе се създава впечатление на разнобой, което няма да се отрази по-добре на пазара. Ако пък двамата стоят на различни нива в ерархията на ФЕД, изявлението на канзаския шеф ми се струва тенденциозно, защото той добре съзнава, че по този начин проявява нелоялност и въпреки това го прави. По нашему казано - рита си трудовата книжка. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Да не би във ФЕД да са започнали да играят на доброто и лошото ченге?! :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още