IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси затвориха на зелено след волатилна сесия

Търгуваните обеми са малки, така че и най-малкият полъх на вятъра в която и да е посока има диспропорционален ефект върху индексите, коментират инвеститори

19:00 | 27.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси затвориха на зелено след волатилна сесия

Европейските индекси завършиха петъчната сесия на зелена територия след силно волатилна сесия в резултат на поредица от противоречиви новини от САЩ, включително ревизираните данни за растежа на американската икономика за второто тримесечие, понижение на прогнозата на Intel Corp и обещанието на шефа на Федералния резерв Бен Бернанке, че централната банка ще се „предотврати на всяка цена“ на евентуална дефлация, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 затвори с ръст от 0,64% до 251 пункта, след като по-рано се повиши с 0,7%, а в последствие претърпя спад от 0,9%.

Сред основните регионални индекси британският FTSE 100 се повиши с 0,89% до 5202 пункта, френският CAC 40 се повиши с 0,93% до 3507 пункта, а германският DAX 30 спечели 0,65% до 5951 пункта.

Първоначално европейските пазари реагираха позитивно, след като американският търговският департамент ревизира оценката си за растежа на щатската икономика за второто тримесечие до 1,6% - рязко понижение спрямо прогнозираните през юли 2,4%, но все пак не толкова силно колкото очаквания от икономистите спад на растежа до 1,3%.

Сутришните печалби бяха до голяма степен заличени след изявлението на Бернанке, че централната банка няма да позволи американската икономика да изпадне в дефлация и понижението на прогнозата за продажби на Intel.

Щатските индекси се повишиха след подобен силно волатилен старт.

„Търгуваните обеми са малки, така че и най-малкият полъх на вятъра в която и да е посока има диспропорционален ефект върху индексите“, казва Джъстин Стюарт съосновател на Seven Investment Management

Стюарт посочи, че очаква пазарите да останат силно волатилни през следващите месеци поради очакванията за нови сигнали за слабост на американската икономика. „Ще бъде много трудно за компаниите да си стъпят на краката, без да се реши фундаменталният проблем в основата на всички неприятности – пазарът на недвижими имоти“, допълва той.

Intel понижи прогнозата си за продажби през третото тримесечие до около 11 млрд. долара от 11,2 – 12 млрд. долара, поради по-слабо от очакваното търсене на PC-та.

Сред губещите беше и френската технологична компания STMicroelectronics, която се раздели с над 3%.

Акциите на EADS също се понижиха след като пресата в Франция съобщи, че подразделението на компанията Airbus е понижило прогнозата си за продажби на пътническия самолет A350.

Понижиха се и акциите на някои петролни компании като BP и Tullow Oil. Tullow Oil съобщи за проблеми със свое находище в Уганда.

Една от печелившите компании в петък беше френската търговска верига Carrefour, която получи по-висок рейтинг от Citigroup.

Акциите на Melrose PLC се повишиха с над 9% след като компанията обяви 47% ръст на печалбата си преди данъци за последното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още