IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да удължи забраната за износ на пшеница чак до октомври 2011 г.

Въведената от средата на август забрана за износ на хлебно зърно от Русия първоначално беше обявена за срок до края на 2010 г.

16:50 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия може да удължи забраната за износ на пшеница чак до октомври 2011 г.

Отмяната на забраната за износ на хлебно зърно от Русия ще бъде разгледана едва след като бъде прибрана житната реколта през 2011 г., заяви днес премиерът на Русия Владимир Путин, съобщи Итар-Тасс.

По думите му, за да не се поражда излишна нервност на пазара в Русия и да се осигури стабилността и предсказуемостта на селскостопанската дейност за участниците на пазара в страната, той счита, че „отмяната на забраната за износ на пшеница може да бъде разгледана едва след прибирането на следващата реколта (т.е. септември-октомври 2011 г.) и съответно добиването на яснота за зърнения баланс на страната“.

Същевременно Владмир Путин е предупредил, че руските компании, които задържат продажбите на зърно в очакване правителството да промени позицията си по въпроса и съответно да вдигне забраната за износ по-рано, не трябва да разчитат на това.

Въведената от средата на август забрана за износ на хлебно зърно от Русия първоначално беше за срок до края на 2010 г., но анализатори прогнозираха, че е възможно тя да бъде отменена по-рано. Експерти вече коментираха, че една от основните причини за поскъпването на пшеницата през август на международните борси, особено в Европа, е именно забраната за износ на зърно от Русия, която е един от най-големите производители и износители в света на жито.

Путин сега коментира, че тази забрана е с цел „защита на руските потребители и сега се вижда, че някои задържат продажбите на зърно в Русия в очакване на някакви следващи ходове“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още