IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: ЕЦБ ще отпуска спешни банкови заеми и през 2011 г.

ЕЦБ вдигна прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната за тази и следващата година до 1,6% и 1,4%

17:06 | 02.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: ЕЦБ ще отпуска спешни банкови заеми и през 2011 г.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише удължи срока на спешните мерки за отпускане на краткосрочни заеми на банките в еврозоната до началото на 2011, след като опасността от повторна рецесия в САЩ влоши и изгледите за възстановяване пред европейските страни.

ЕЦБ ще продължи да предлага неограничени едноседмични и едномесечни заеми на банките поне до 18 януари, заяви Трише пред репортери по време на днешната пресконференция на ЕЦБ във Франкфурт.

ЕЦБ също така ще даде на банките възможност да получават тримесечни заеми при лихва, обвързана със средните показатели на ЕЦБ, през октомври, ноември и декември, предаде Bloomberg.

Жан-Клод Трише съобщи и обновените икономически прогнози на ЕЦБ, след като Управителният съвет на банката реши да остави малко по-рано днес основния си лихвен процент на ниво от 1% за 17-ти пореден месец в унисон с пазарните очаквания. Той уточни, че ставката е подходяща за сегашните обстоятелства и не загатна за скорошно затягане на паричната политика.

ЕЦБ очаква брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната да нарасне с 1,6% през 2010 г. и с 1,4% през 2011 г. През юни централната банка прогнозира по-малък растеж от съответно 1% през тази и 1,2% през следващата година.

ЕЦБ се опитва да заздрави възстановяването на еврозоната чрез удължаване на срокa на своите мерки за гарантиране на ликвидността в банковата система, които трябваше да изтекат на 12 октомври.

„Трябва да сме предпазливи и разумни, защото е рано да се говори за победа“, заяви днес Трише, като не пропусна да наблегне, че паричната политика ще е съобразена с поддържането на ценовата стабилност в еврозоната в средносрочен план.

Той съобщи, че решението да се обвържат лихвените проценти по тримесечните заеми със средните им нива за съответния период е техническо и не бива да изпраща сигнал за промени в паричната политика на ЕЦБ.

Еврото първоначално поскъпна след забележките на Трише, достигайки 1,2849 долара, но към 16:55 ч. българско време курсът му се върна на ниво от 1,2809 долара.

Трише отказа да коментира плана на Европейския съюз за ограничаване на непокрити къси продажби на акции и държавни ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още