IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Нито една банка няма да се измъкне от регулациите

Новата рамка за регулиране на финансовия сектор трябва да гарантира по-високата стабилност на системата, смята Жан-Клод Трише

08:53 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС: Нито една банка няма да се измъкне от регулациите

„Никой няма да се измъкне“ от новите регулации на финансови сектор в Европейския съюз (ЕС), категоричен е еврокомисарят по финансовите услуги Мишел Барние. Самите регулации пък трябва да са готови до 15 септември, става ясно от интервю, дадено от френския комисар за CNBC.

“Двата текста – единият за късите продажби, а другият – за търговията с деривативи, са предложения, които трябва да бъдат готови до средата на месеца“, заявява Барние. Тези текстове са в унисон с „ангажиментите, поети пред Г-20, и съвпадат с това, което САЩ обвяват, че правят“, добавя еврокомисарят.

Барние е категоричен, че планираните промени ще засегнат всички участници във финансовия сектор. „Нито един играч, нито един продукт, нито един сектор или територия повече няма да бъдат в състояние да избягат от регулацията и надзора“, предупреди Барние.

„Трябва да повторим, че дериватният пазар е изключително важна част от пазара, където трябва да въведем прозрачност и отчетност“, смята еврокомисарят.

Днес Барние трябва да се срещне с президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Двамата ще обсъждат планираните регулации и ефектите, които те могат да имат за пазара.

Според Трише следващите няколко дни ще бъдат критично важни за новата регулаторна рамка.

„Ще кажа само следното. Зная, че има много коментари, в някои сфери дори и съпротива, но нека погледнем на ситуацията с максимална прозрачност. Преминахме през най-тежката криза от Втората световна война насам и ако не бяхме действали така решително, то можеше да се стигне до най-тежката депресия вероятно от Първата световна война досега“, заяви Трише пред CNBC.

„Имаме задължението резултатите от разискването на Базел III категорично да гарантират, че глобалната система е по-устойчива. Това е абсолютно задължително“, категоричен е Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още