IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебитните карти стават все по-привлекателни заради кризата

Американските потребители използват по-малко кредитните си карти, замислени за това как ще погасяват задълженията си

16:19 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дебитните карти стават все по-привлекателни заради кризата

В кеш или с кредитна карта? Този актуален доскоро въпрос в САЩ се променя и все по-често звучи „в кеш или с дебитна карта“. Причината за това е, че потребителите все повече бягат от поемане на задължения и се стремят да поддържат финансите си в равновесие, се казва в материал на CNBC.

Данните показват, че употребата на дебитни карти през миналата година значително се е повишила.

Изследване на Javelin Strategy & Research дава да се разбере, че в рамките на един месец, през който е проведено проучването през 2009 година, 56 на сто от потребителите са използвали кредитна карта.

За сравнение, отново в рамките на един месец, но през 2007 година, плащанията с кредитни карти са били 87 на сто. Ако тази тенденция се запази, то плащането с кредитни карти може да свие дела си до 45 на сто през тази година.

„Хората са изключително внимателни. Те не могат да кажат накъде ще задуха вятърът и са изключително несигурни“, посочва Джеймс ван Дайк, президент на Javelin. Това според него води до коренна промяна в поведението на потребителите.

Мнението на специалиста е, че употребата на дебитни карти ще се увеличи, като сред основните двигатели за това ще са младите хора. В настоящите условия те по-трудно получават достъп до кредитни карти, а освен това са доста предпазливи в разходите си.

За тази тенденция допринасят и потребителите с по-нисък доход, повечето от които получават заплатите си чрез дебитни карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още