IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна след силни данни от САЩ и Япония

Цената му се е повишила с 0,2% през тази седмица, но е паднала с близо 6% от началото на годината

09:39 | 10.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна след силни данни от САЩ и Япония

Цената на петрола се повишава с близо 1% в днешната електронна търговия в Азия след силни данни за японската икономика и понижението на първоначалната безработица в САЩ.

САЩ и Япония са съответно най-големият и третият по големина потребители на енергия в света и подобряването на състоянието на двете икономики предвещава по-голямо търсене на енергийни суровини.

Ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония за второто тримесечие показаха, че икономиката е нараснала с 0,4% на тримесечна база, а не с 0,1%, както бе обявено първоначално.

Заедно с намалението на новите молби за помощи при безработица в САЩ данните засилиха оптимизма на финансовите пазари за икономиката.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през октомври се повишава с 0,9% до 74,91 долара за барел по време на електронната търговия днес. Вчерашната сесия завърши с понижение от 42 цента до 74,25 долара за барел.

Цената му се е повишила с 0,2% през тази седмица, но е паднала с 5,9% от началото на годината.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви вчера, че резервите от суров петрол на САЩ са паднали с 1,85 млн. барела до 359,8 млн барела през миналата седмица. Пазарните анализатори очакваха данните да покажат повишение от 1 млн. барела, предаде Bloomberg.

На международната петролна борса брентът поскъпва с 0,5% до 77,11 долара за барел днес, след като завърши сесията вчера със спад от 70 цента, или 0,9%, до 77,47 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още