IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запорираха рафинерия на Ромпетрол в Румъния

Румънското правителство цели да попречи на евентуална продажба на активи и иска да бъдат изплатени дългове за над 500 млн. евро

19:27 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Запорираха рафинерия на Ромпетрол в Румъния

Данъчните власти в Румъния запорираха активи на рафинерия от групата на Ромпетрол, съобщи АФП.

Причината е, че данъчните се опитват, засега безуспешно, да съберат задължения на рафинерията на обща стойност над 500 млн. евро.

„Това е предпазна мярка, насочена да попречи на групата да продава активи в бъдещ период”, казват властите.

Изразявайки изненада от решението, от Ромпетрол заявяват, че мярката е несправедлива. Компанията допълва, че няма намерение да продава активи.

„Това решение не се съобразява със законовите и договорни разпоредби, които са много ясни, и представлява последното действие на властите срещу Ромпетрол”, казват от групата, която през миналата година беше закупена от казахстанската компания KazMunayGaz (KMG).

Според указ на правителството от 2003 Ромпетрол трябва до 30 септември да изплати „историческия” дълг на въпросната рафинерия към държавата, който вече възлиза на 570,3 млн. евро.

Представители на KMG обаче на няколко пъти през последните месеци заявяваха, че смятат да платят в брой само част от тези задължения, или около 100 млн. евро, а останалата сума да бъде дадена на държавата под формата на акции. По този начин правителството би станало миноритарен акционер в рафинерията.

Държавата, от своя страна, не желае да участва в капитала на дружеството, а се нуждае от парите, с които планира да запълни част от дупката в бюджета.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още