IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Круизите привличат все повече европейци

За пет години броят на европейците, които пътуват с круиз, е нараснал с 50% и вече формират 30% от световния пазар

15:00 | 18.09.10 г. 1
Круизите привличат все повече европейци

Европейската круизна индустрия продължава да увеличава дела си от глобалния пазар на круизи.

Общо 4,9 млн. европейци са резервирали пътуване с круизен кораб през миналата година, което е увеличение от 50% за пет години. Така те вече формират близо 30% от всички пасажери на круизи в света, сочат данни, представени от Европейския круизен съвет (ECC) по време на годишната му конференция в Брюксел в петък, цитирани от портала TravelDailyNews.com. Най-голям брой европейски пътници са британци.

Европейската круизна индустрия вече генерира над 34 млрд. евро от продажби на стоки и услуги, което подчертава растящото й значение за туристическия сектор. Миналата година в европейската круизна индустрия са били заети почти 300 хил. души.

Над 4,8 млн. пасажери са се качили на круизен кораб от Европа миналата година и са похарчили 1,3 млрд. евро за услуги, включително самолетни билети, настаняване, турове, храна и пристанищни такси, което е увеличение от 7,6% спрямо 2008 г. Пътниците са похарчили също 1,45 млрд. евро при посещения на пристанища по време на круиза си, увеличение от 1,7% спрямо 2008 г.

От доклада на ECC, изготвен съвместно с Euroyards, става ясно също, че през миналата година европейските пристанища са били посетени от 23,8 млн. пасажери на круизи, което е с 80% повече от 2005 г.

Към 2009 г. в Средиземноморието развиват дейност 152 круизни кораба, а 94 - в моретата на Северна Европа.

Италия е най-големият център в Европа за строителство на круизни кораби – към 2014 г. в страната ще бъдат построени над половината от всички нови съдове.

Освен това Италия продължава надпреварата си с Гърция за титлата най-популярна дестинация в този сегмент, като всяка от двете държави формира по близо 21% от пазара. Испания е трета с дял от 17,3%.

Според прогнозата на ЕСС броят на туристите, които се отправят на круиз тази година, ще нарасне с 5,4% спрямо 2009 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още