IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Сеизов: Конкуренция „на ръба на здравия разум“ в борсовата търговия

Борсовият пазар днес е концептуално различен вследствие на новите технологии, смята изп. директор на Булброкърс

16:12 | 20.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
И. Сеизов: Конкуренция „на ръба на здравия разум“ в борсовата търговия

Високите технологии доведоха до революционни промени в начина на сключване на сделки и в прогнозирането на търговията на фондовите пазари, където днес конкуренцията е достигнала измерения, които са „на ръба на здравия разум“. Това каза Иво Сеизов, изпълнителен директор на Булброкърс, по време на дискусионната среща "Изнасянето на ИТ процеси и услуги", която се проведе в София в петък с медийното участие на Investor.bg.

Докато преди десетина години се смяташе, че технологичните и информационните приложения не са пряко свързани с търговията, за която се ползваха изключително скъпи терминали на Ройтерс и Блумбърг, днес всеки трейдър има на персоналния си компютър или на мобилния си телефон платформа, с която сам може да купува и продава ценни книжа.

В резултат на това пазарът вече е концептуално различен дори в сравнение с преди няколко години.

Големи усилия се съсредоточават върху усъвършенстване на инструментите, налични в момента в полза на капиталовите пазари. Много програмисти днес фокусират дейността си върху това как да създадат перфектния скрипт за прогнозиране на борсата, коментира той.

Технологиите са вече незаменима част от борсовата търговия и задачата на професионалистите е да намерят решение как адекватно да отговорят на тази нужда. Един от резултатите от това е бързината, с която днес се сключват сделки. Докато преди години това отнемаше няколко минути, докато информацията бъде предадена между различните точки по телефон и факса, днес времето от подаване на поръчката до самата сделка се измерва с милисекунди.

Също така последните години се характеризират и с появата на ново поколение инвеститори, които ползват решения за алгоритмична търговия, невронни мрежи, програми за прогнозиране и кеш мениджмънт.

Новите, повишени очаквания на клиентите на инвестиционните посредници включват моментално изпълнение на сделките, покритие на всички пазари и инструменти, индикатори за анализ, мобилен достъп, интерфейс за връзка с други програми.

В отговор на това се е стигнало до истински бум на системи за електронна търговия, ръст на инвестициите в ИТ обезпечаване на брокерските услуги, за сметка на традиционното обслужване, понижение на таксите при ползване на онлайн услуги, формиране на пазар на скриптове за сигнали.

Във връзка с изнасянето на ИТ процеси той каза, че при брокерите също има такава практика, но тя е съобразена със спецификите на бизнеса.

Основните рискове при него са свързани със стабилността на аутсорсинг фирмата, качеството на ресурсите, с които тя разполага, дълбочината на познаване на бизнеса, и не на последно място възможен конфликт на интереси и изтичане на ноу-хау.

Подобни рискове съществуват и при другите случаи на изнасяне на ИТ процеси, качеството на услугата, съхранението на лични данни, и възможността за ефективна комуникация между изпълнител и клиент са най-честите опасения в сектора.

Вижте още от дискусията:

Ползи и рискове при аутсорсинга на ИТ процеси

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 1
iuh
преди 13 години
По грозна физиономия от на Иво Сеизов няма честно. И по-голям лъжец от него няма. Всеки ден точи сметките на клиентите си...за да закърпят бюджета Булброкерс, а тука ги приказва едни....чак да му повярваш. Иво след някоя друга година и ти ще си без работа батка.....ще свършат рибките и ще те изгонят и тебе....като повечето служители в ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Varna 2
преди 13 години
Булброкърс и високи технологии, две несъвместими неща. Това е най-архаичният брокер в БГ. Нека ББ да оставят модела на маркет мейкър/бъкет шоп и да минат към STP/NDD/ECN, да си свият спредовете, да минат към 5 знака и да премахнат забранените зони за слагане на стопове, тейк профит и отложени ордери. Тогава вече ще можем да говорим за високи технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още