IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Поскъпване на юана би означавало много фалити

Повишаване на стойността на юана с 20%, както настояват западните страни, е недопустимо, посочва премиерът на страната

10:08 | 23.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Китай: Поскъпване на юана би означавало много фалити

Поскъпване с 20 на сто на стойността на китайската валута би предизвикало вълна от фалити в експортните сектори на Китай. Причината за това са ниските маржове на печалбата, при които работят те, смята премиерът на страната Вън Дзябао.

„Условия за значително поскъпване на китайския юан не съществуват“, категоричен е Дзябао, цитиран от Ройтерс. Така той отговори на поредните призиви на американските политици за повишаване на курса на юана.

Призивите на западните държави са Китай да повиши стойността на валутата си с 20 на сто, което според тях би трябвало да доведе до коригиране на голяма част от дисбалансите в глобалната търговия.

„Ако Китай позволи на валутата си да отговори на пазарните сили, то в САЩ може да бъдат създадени милиони работни места, което пък ще съкрати търговския дефицит с Китай с по около 100 млрд. долара годишно без допълнителни разходи от финансовото министерство“, заяви вчера говорителят на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси.

Мнението на Дзябао обаче е, че поскъпването на юана няма да доведе до подобряване на ситуацията на трудовия пазар в САЩ, тъй като страната от доста време не произвежда продукти с висок дял на разходите за труд.

Изказването на Пелоси идва непосредствено преди обсъжданията на законопроект в американския парламент, с който да се регулират отношенията в търговията с Китай. „Време е Конгресът да приеме рамка, която да помогне на администрацията с двустранните и многостранни преговори с китайското правителство“, посочва тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Е, както и се очакваше - китайците пак ще плащат масрафа на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
RSG
преди 13 години
Emi drugija wariant e dolyra da poewtinee.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още