IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2400 чиновници дължат 2,4 млн. лв. на държавата

НАП планира да удържа глобите от трудовите възнаграждения на служителите, ако не ги изплатят доброволно

14:20 | 24.09.10 г.
Над 2400 чиновници дължат 2,4 млн. лв. на държавата

Общо 2428 държавни служители имат над 2,4 млн. лв. задължения към държавата под формата на неплатени глоби към различни институции като КАТ, РИОКОЗ, митници, съдилища, общини и други, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). 

Анализите на агенцията сочат, че най-многобройните задължения са от глоби към КАТ, но най-големите в абсолютна сума са от данъчни и митнически ревизионни актове.

От понеделник НАП започва да изпраща съобщения до различните министерства и ведомства, с които да ги уведоми, че техни служители имат непокрити задължения към държавата. В тези писма ще бъде даден срок от 14 дни към служителите на съответното ведомство за доброволно плащане на задължението. Ако това не се случи и при условие, че задължението е само едно, както и ако до момента съответният държавен служител не е получавал друго съобщение, то той ще получи и персонална покана за плащане. Ако и след това служителят не покрие своето задължение, от НАП предвиждат да го удържат от заплатата му.

Инициативата на НАП за събиране на стари дългове от глоби стартира с проверка на задълженията на служителите в агенцията в началото на 2010 г., припомнят от приходното ведомство. Тогава стана ясно, че около 400 данъчни не са си платили глобите към КАТ, както и задължения за данък сгради и такса смет. След като бяха приканени публично обаче всички служители са се издължили в срока за доброволно плащане.

Отговорността за събирането на тези дългове до края на 2009 г. беше на Агенцията за държавни вземания. От началото на 2010 г. Агенцията за държавни вземания се вля в НАП, с което в приходното ведомство премина събирането на неплатените в срок глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още