IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разглеждат законодателни мерки срещу китайската валута

Китайският юан е подценен с 25% до 40% спрямо американския долар , коментират анализатори

20:07 | 24.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
САЩ разглеждат законодателни мерки срещу китайската валута

Законодателна комисия към американския конгрес одобри законопроект, позволяващ на страната да наложи мита върху стоки, внасяни от Китай и други страни със занижени валутни курсове, съобщава Reuters.

Поради факта, че китайският юан е подценен с 25% до 40% спрямо американския долар, Китай се радва на нечестно търговско предимство и вреди на износа и заетостта в САЩ, коментират анализатори.

Днешното одобрение от бюджетната комисия разчиства пътя пред гласуването на закона от цялата Камара на представителите идната седмица. Това би могло значително да засили напрежението между САЩ и Китай в областта на търговията, отбелязва ДПА. Сенатът обмисля същия ход.

САЩ от доста време твърдят, че стойността на китайската валута - юанът - е занижена и неотдавна администрацията на президента Барак Обама засили критиките си, че правителството на Китай не обръща внимание на американските опасения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
На кривата ракета космосът и пречи ...Евтиният юан пък значи, че китайците си изнасят стоката за жълти стотинки ... 20% поскъпване на всичко продавано в САЩ едва ли ще е на кеф на потребителите, ама няма и как да се случи, което позволява на Обама да говори без страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 13 години
А уж САЩ за глобализацията... ;) Ааа да, за глобализацията са, но само когато им оттърва. Крайно време е да се каже в прав текст - глобализацията е големият проблем на света в момента. Държавите трябва да имат умерен протекционизъм, за да защитават собствените си граждани и производства. Иначе цели държави, даже и САЩ трябва да се задоволят само с препродаване на стоки и работа в услугите/които още не са оутсорснати в някоя друга държава/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още