IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Изборът между по-високи данъци и по-висок дълг е между лошо и по-лошо

Проблемът с бюджетния дефицит е много по-опасен от това, което повечето от нас си мислят, смята бившият председател на Федералния резерв на САЩ

15:22 | 25.09.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Изборът между по-високи данъци и по-висок дълг е между лошо и по-лошо

За Америка е по-важно да намали бюджетния си дефицит, отколкото да удължи данъните облекчения, които изтичат в края на годината, е заявил бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алан Грийнспан в интервю за PBS, съобщава CNBC.

“Проблемът с бюджетния дефицит е много по-опасен от това, което повечето от нас си мислят”, е казал той. Ниските лихви, които благоприятстват пласирането на дълг от правителството „със сигурност няма вечно да са такива”.

Данъците и бюджетните разходи са в центъра на предизборната кампания за изборите за конгрес през ноември.

Основният спор между демократи и републиканци е в това кой ще се ползва от удължаването на данъчните облекчения, като първите настояват облекченията да останат в сила за хората с доходи до 200 хил. долара годишно (250 хил. за домакинства), докато вторите искат намалените ставки да останат за всички облагаеми категории.

По-рано днес Нанси Пелоси заяви, че през следващата седмица оглавяваната от нея долна камара на конгреса може да гласува за удължаването на облекченията.

Много от тях бяха подкрепени от Грийнспан като председател на Фед през 2001. Тогава той бе заявил пред конгреса, че не смята, че те ще доведат до дефицит.

Според него в момента отменянето им ще има „негативен ефект” върху икономиката, но влиянието им няма да е „значително”. Изборът между по-високи данъци и по-висок държавен дълг е избор между „лошо и по-лошо”, е казал той.

Ако САЩ направят грешката да се опитат да намалят дефицита твърде бързо, то това би било "лесно поправимо”, според Грийнспан.

Заплахата от набъбване на дълга отвъд способността на страната да го финансира обаче крие „много опасни последици”, смята той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 13 години
Естествено че САЩ няма да фалира, но постепенно вече няма всички да са зависими от тях, а те ще станат зависими от други държави, това е много по-опасно от това да фалират, което е невъзможно понеже те си печатат долари, а заемите им са в долари, но вече никохй не им иска доларите, това ще доведе до рязка обезценка на долара и окончателно ще детронира САЩ като световен лидер. Скоро ще се споразумеят, за международна валута за разплащане и тогава САЩ, ще се наложи да започнат да бачкат яко, а не само да лапат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
neduded
преди 13 години
62% от световните валутни резерви са в ам. долари (източник: МВФ). Това към края на 2009-та. В момента този процент е много вероятно да е под 60% понеже не малко държави, България включително, се преориентираха към алтернативни валути (не задължително евро). Преди десет години, над 70% от валутните резерви са били в ам. долари. Така че нещата се променят малко по малко. Също като при търговията с петрол, която вече не е 100% в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Nabludatel777
преди 13 години
Това е пълна глупост!!! И как си го представяш това..хахахахахах!!! Никак! Ако щатите фалират останалия свят ще трябва да се самоубие щото ще "изгорят" парите на мноооого държави. И не ми е ясно как въобще се говори за подобно нещо при положение че няма едно международно разплащане в друга валуто освен в долари! Интересно ми е кой ще е "съдия изпълнителя" по вземанията към САЩ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
В голяма заблуда си приятелю.......!!!!!......Колкото и да ми се иска и на мене ЧИЧО САМ да ФАЛИРА това няма просто как да се СЛУЧИ-не бива да бъркаме ЖЕЛАНОТО с РЕАЛНОТО........да помислим малко-повиче от 90% от транзакцийте са в ДОЛАРИ-света за момента не разполага с друга подобна валута която да поеме функцийте на долара.......,еврото,йената, канадеца и австралиеца и швейцареца са за занимавка на цъкащите по платформите......нямаме реална алтернатива, ВСИЧКИ СУРОВИНИ са в ДОЛАРИ и в близък хоризонт това няма да се промени съществено........разполагат и с най-голямия военно промишлен комлекс в света което им позволява да наложат волята си на всякъде-ИРАК, АВГАНИСТАН.......питам се какво ще стане когато ЧИЧО БЕН приключи с печатането и се съсредоточи върху лихвите........?????!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Pitashtia
преди 13 години
Фалита на САЩ е неизбежен. Те нямат възможност за маневри и трябва да съкратят драстично разходите включително и военният бюджет и да излязят от ролята на световен ментор и полицай. Едно време британците се справиха с упражнението, но за янките то е изключително трудно. Много опасна ситуация според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още