IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насим Талеб: Стимулите на Обама отслабиха щатската икономика

Авторът на „Черният лебед” смята, че лихвите по жилищните ипотеки в САЩ не трябва да намаляват облагаемия доход

17:49 | 25.09.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Насим Талеб: Стимулите на Обама отслабиха щатската икономика

Президентът на САЩ Барак Обама и неговата администрация са влошили състоянието на американската икономика чрез своите икономически стимули, вместо да намалят държавния дълг, твърди инвеститорът от ливански произход Насим Талеб.

Бестселърът на Талеб от 2007 „Черният лебед: Въздействието на малко вероятното” твърди, че историята е осеяна с редки събития с голямо въздействие. Теорията на черния лебед произтича от погрешното схващане в древността, че всички лебеди са бели.

През 1998 Талеб основава хедж фонд компанията Empirica LLC, базирана в Ню Йорк. Той я ръководи в продължение на 6 години, преди да я затвори през 2004.

Понастоящем Талеб консултира фондът Universa Investments, който залага на екстремни пазарни движения.

”Обама направи точно обратното на това, което трябваше”, е заявил вчера Талеб в Монреал. „Той се обгради с хора, които позволиха изострянето на проблемите чрез предприемането на палиативни мерки."

„Общият държавен дълг в САЩ е по-висок, отколкото бе през 2008, а безработицата е по-голяма”, изтъква Талеб.

Правителствата по света трябва да намаляват дълговете си и да избягват спасяването на затънали компании, тъй като това е единственият начин да предпазят икономиките си от неблагоприятните последици на грешни бюджетни прогнози.

”Днес много се разчита на хора, които никога не са могли да предвидят каквото и да било”, посочва Талеб. „Коя система е изолирана от прогностични грешки? Тази, в която дълговете са ниски, и която позволява компаниите да фалират преди да са станали твърде големи. Така или иначе един ден те фалират.”

Според Талеб фискалната ситуация в Канада прави страната по-безопасна инвестиция от нейната южна съседка. „Предпочитам Канада пред САЩ и дори пред Европа”, е казал той.

Страната има най-ниското съотношение нетен дълг / БВП (24%) от всички в Г-7 и ще го запази поне до 2014, когато то се очаква да достигне 30%, обяви през март канадското финансово министерство. Съотношението за САЩ в момента е 40%, като се очаква да достигне 80% през 2014, според данни на МВФ.

Лихвите по жилищни ипотеки в Канада, за разлика от САЩ, не намаляват облагаемия доход, което премахва стимулите да се поема твърде много дълг, обяснява Талеб.

„Това е първото нещо, което трябва да се направи в Америка за разрешаване на ипотечния проблем”, препоръчва той. „Но смее ли някой да говори за това във Вашингтон? Не, защото строителното лоби е свръх активно и не желае да се шуми по въпроса.”

Талеб критикува и инвестиционните компании, които не предупреждават подобаващо своите клиенти за опасността, която носят, когато инвестират пенсионните си спестявания на фондовия пазар.

”Хората трябва да използват финансовите пазари за забавление, а не като средство за спестяване”, смята Талеб.

„Инвеститорите бяха подведени. Беше им казано, че пазарите растат постоянно, но през последните 10 години това не беше така. Рисковете са винаги по-големи, отколкото се казва на хората.”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 0
neduded
преди 13 години
То от това десетилетие останаха само 3 месеца и четири дена. :) Това за най-големите банки не е вярно - и петте най-големи банки в света не са американски- RBS, BNP, Deutsche, Barclays, HSBC.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Всички забравят че САЩ е все още водещата икономика , че техните банки са най-големите и , че ако една такава смешна държава като Гърция уплаши света с проблемите си с дълга какво би станало ако това е САЩ!!! Недейте се нахъсва да края на Чичо Сам ...той дори да дойде не е в това десетилетие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
vladalex
преди 13 години
САЩ не се ли превръщат в опасно-страшничко плашило-балон, което може да прави истински пакости???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
Lucheni
преди 13 години
Брей, какви разбирачи имало... Браво, разбираме не само от футбол и политика, ами и от световна икономика... Ако живота е театър и ние сме актьори, то България е пълна циркаджийница с *** клоуни!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
Pitashtia
преди 13 години
Изтърваха последния влак. Очаква ги хронична криза като стар ревматизъм, както и всички стари икономики. Търговският дефицит е следствие от износа на капитали и развитието на новите икономики, на колосалните военни разходи по гътане на комунизма и защитата интересите на едно малцинство, което произвежда оръжие и цоца от бюджета. Победата на либералният модел е пирова победа, защото се свива потреблението, а то се свива защото пада цената на труда. Едно време когато Китайците бяха маоисти, а синдикатите и левите силни, икономиката на запада вървеше, защото заплатите вървяха нагоре и естествено икономическите вождове дигаха цените за да не фалират, но сега тази схема не работи, защото капитала стана много подвижен, много капитали номади и разбойници, и всички се натискат да им угаждат, да свалят данъци и т.н. Когато обаче трудът поевтинява и слезе под себестойността си, фалират всички. Ако всички работят без пари, то кой ще купува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
lyusien
преди 13 години
Преди да намалят държавния си дълг С А Щ трябва първо да намалят търговския си дефицит и наи вече този с Китаи Това ще доведе до създаването на наи малко 8 милиона работни места а това ще доведе до рязко намаляване на бюджетния дефицит и от там до намаляване на държавния дълг Цените на петрола ще се установят до кота 50 долара за барел Защо си мислите че С А Щ не може да произвежда тениски и дрехи С А Щ е наи големия производител на памук в света Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още