IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността при търговските площи в Европа се свива

Това показва повишаване на инвестиционния интерес и на доверието на пазара на континента

11:38 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността при търговските площи в Европа се свива

Великобритания отчита признаци на стабилизация на доходността в търговския сегмент, като този процес се очаква да продължи, сочи ново проучване.

Според консултантската компания Savills между второто тримесечие на 2009 г. и второто тримесечие на 2010 г. търговските центрове и търговските паркове в Лондон са отчели свиване в доходността в размер на 125 базисни пункта.

За Париж свиването е 75 пункта при търговските центрове и 50 пункта при търговските паркове. Наред с това този процес се забелязва също и в Мадрид, Барселона и Варшава. Там понижението за същия период е от 25 базисни пункта при търговските центрове.

Проучването, което изследва сегмента в 27-те страни от ЕС, подсказва, че пазарът се радва на подновен инвестиционен интерес и повишено доверие.

Според компанията, въпреки че потребителското доверие в Европа продължава да бъде на негативна територия, то все пак е отчело повишение в сравнение с исторически ниските нива през март 2009 г. Търговията на дребно в ЕС през юни пък отчита повишение от 0,5% на годишна база.

Наред с това, предвид ограничения обем от нови проекти за изграждане на търговски центрове в момента, търсенето и предлагането в първокласния сегмент се очаква да останат балансирани.

„Ефектът от негативните икономически нагласи отслабва и активността в търговския сегмент намира своята равновесна точка, което води до стабилизацията на наемите на много локации. Първокласните търговски активи се превръщат в предпочитаната инвестиционна цел на по-големите пазари, а доходността от първокласните имоти относно се свива”, коментира Ери Мицостериу, директор Европейски проучвания в Savills.

По отношение на наемите според компанията нивата се стабилизират на 75% от изследваните локации в сравнение с миналата година, а на останалите локации те продължават да се понижават.

Средният годишен наемен ръст за първокласните търговски центрове е -3,2%, тъй като търговците са се фокусирали върху оптимизация на мрежите си.

Вижте интервю на Investor.bg с Ери Мицостериу

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още