IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подземните стаи като алтернатива за разширяване на жилищното пространство

Изграждането на такава стая е струвало 55 хил. паунда на първите новатори, които са реализирали проекта в своя двор в Лондон

13:30 | 01.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Подземните стаи като алтернатива за разширяване на жилищното пространство

Какво е това - бункер или скривалище? Не, това е това е просто подземна стая, която бе представена като първата по рода си по време на изложение за дома, проведено тази седмица в Лондон.

Тя представлява постройка, напълно отделена от къщата, но изградена под нивото на двора и храстите зад къщата. Подземното разширение на къщата може да служи за офис, изба, фитнес център или всичко друго, пише Telegraph.

Новаторите са британско семейство, които са построили такава за своите деца.

Тяхната подземна стая е с площ от 30 кв. м в задния двор на къщата им в Илфорд, Лондон.

Таванът на стаята е изолиран със специален пласт земно покритие, върху който са разположени градинска маса и столове. Тя е осветена също и от четири малки прозореца на земното ниво.

Идеята е на един от синовете в семейството, собственик на компанията за конвертиране на тавански помещения North London Lofts, който заедно със своя съдружник искал да разработи концепция за увеличаване на стойността на имота.

Подземната стая се намира на разстояние от 20 м от къщата и изграждането е струвало около 55 хил. паунда.

По думите му той не се е нуждаел от разрешително за строеж, тъй като този проект не променя по никакъв начин външността на къщата. Наред с това, тъй като строежът е на повече от 5 м. от къщата той не се смята за пристройка към нея и не попада и под обсега на строителните регулации.

Подземното жилищно строителство се превърна в модерна тенденция напоследък, тъй като някои екостроители често предпочитат да разположат своите домове под земята, за да използват топлината.

Някои милионери в Лондон също приеха идеята за разширяване на своите домове във вертикална посока.

Подземната стая обаче е първият опит е първият опит тази тенденция да се адаптира за масовия пазар.

„От съществено значение е структурата да бъде наистина стабилна, а технологията за водоизолация сигурна“, коментира бащата на предприемача – Кристофър Криймър.

„Едно от предимствата е, че тя запазва сравнително еднаква температура през цялата година – хладна през лятото и топла през зимата. Тя работи на пещерния принцип“, добавя той.

Големият въпрос е всъщност дали това наистина добавя стойност към целия имот?

„Помолихме един брокер да направи оценка на имота преди и след като изградихме стаята и той каза, че тя е добавила 100 хил. паунда към стойността на къщата“, обяснява Кристофър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още