IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония: Валутният пазар се движи твърде бързо и твърде спекулативно

Японското правителство се опасява от прекомерното поскъпване на йената, която кръжи около най-силните си нива срещу долара за последните 15 години

10:40 | 04.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Япония: Валутният пазар се движи твърде бързо и твърде спекулативно

Скорошните изменения на валутните курсове са твърде бързи и твърде спекулативни, а йената поскъпва прекалено бързо, причинявайки сериозни щети на японската икономика. Това заяви главният секретар на японското правителство Йошито Сенгоку през този уикенд в интервю за Ройтерс.

На 15 септември японското правителство се намеси на валутните пазари за първи път през последните шест години, обезпокоено, че засилването на йената може да навреди на износа, който е главен двигател на икономическия растеж. Малко преди това йената скочи до 15-годишен връх спрямо долара.

Доларът се търгува за 83,34 йени към 10:30 ч. българско време днес, близо до най-силното му ниво през последните 15 години от 82,87 йени за долар, отбелязано в началото на септември. Според валутни анализатори покачване на йената над това ниво може да доведе до нова намеса на валутните пазари.

Йошито Сенгоку посочва, че подходящият курс на йената трябва да се реши основно от пазарите, но това не включва спекулативните движения, а трябва да отразява реалното състояние на японската икономика. Сенгоку заема втория най-важен пост в кабинета на японския премиер Наото Кан.

Според Сенгоку сегашните нива на йената са станали твърде високи заради спекулации на финансовите пазари. Той не уточнява дали Япония ще се намеси отново на валутните пазари и посочва, че властите ще вземат подходящите мерки в правилния момент.

Министър-председателят Наото Кан е под натиск да изведе японската икономика от кризата, без да увеличава допълнително държавния дълг, който е два пъти по-голям от брутния вътрешен продукт на страната.

Според публикации в японската преса правителството може да отпусне още 5 трлн. йени (около 60 млрд. долара) за насърчаване на икономиката. Правителството на Япония си наложи ограничение да продаде държавни ценни книжа за не повече от 44,3 трлн. йени през следващата фискална година, която започва през април.

Анализатори обаче смятат, че държавният дълг на Япония ще продължи да расте бързо заради растящите социални разходи на държавата за бързо застаряващото население.

Според Сенгоку Японската централна банка ще трябва да вземе допълнителни мерки, за да предотврати изпадането на икономиката в повторна рецесия. Управителният съвет на банката вероятно ще разхлаби допълнително паричната си политика по време на двудневната си среща, която започва днес.

Курсът на йената остава почти без промяна днес, след като се повиши с 1,5% срещу щатския долар през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
kursat dnes e po4ti sashtia ot predi namessata - izglrjda 4e niamashe mnogo polza ot namessata im na pazara
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още