IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРИБ: 54% от фирмите твърдят, че увеличението на осигуровките ще им навреди

Над 70% от участвалите в анкетата посочват, че ще съкращават служители или ще намаляват заплати

16:13 | 07.10.10 г.
КРИБ: 54% от фирмите твърдят, че увеличението на осигуровките ще им навреди

Общо 54 на сто от ръководителите на фирми, членуващи в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, смятат, че решението на правителството да увеличи осигурителната вноска за ДОО с 3 процентни пункта, сериозно ще навреди на бизнеса им.

Това сочат резултатите от блиц-анкета, направена сред членовете на КРИБ (430 компании с индивидуално членство и над 8000 фирми с колективно членство в 55 браншови организации).

Други 46 процента от фирмите смятат, че ще имат известни трудности, но ще намерят начин да се справят. Нито една от запитаните компании не е отговорила, че това решение изобщо няма да се отрази на дейността й.

На въпроса какви мерки ще предприемат, за да запазят икономическата си дейност фирмите отговарят, че ще съкратят работници и служители (71%) и ще намалят заплатите (72%). Много малка част от запитаните отговарят, че ще прекратят частично или напълно дейността на фирмата си или ще изнесат дейността си зад граница.

98 процента от анкетираните членове на КРИБ твърдят, че работниците и служителите им не са информирани за това, че мярката ще доведе до намаляване на доходите им, поради увеличаване на личната им вноска за ДОО.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още