IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: Над 95% от фирмите са против увеличение на осигуровките

Бизнесът планира да намалява заплати и да увеличава сумите без отчет, показва проучване на палатата

15:11 | 08.10.10 г.
БТПП: Над 95% от фирмите са против увеличение на осигуровките

Над 95% от работодателите не подкрепят увеличението на осигурителните вноски с 3 процентни пункта. Това показва анкетно проучване, направено от БТПП сред нейните 4000 членове и 83 браншови организации.

Според работодателската организация подобно решение само ще утежни бизнеса и гражданите, защото ефектите от него са ясни – по-висока безработица, нарастване на сивата икономика и спад в икономическия растеж.

Ефектът от такава мярка ще бъде преминаване в сивия сектор, твърдят 62% от запитаните ръководители на фирми. Половината от тях пък предвиждат да намаляват официалните заплати и да увеличат сумите без отчет.

За 76% от анкетираните най-съществената мярка, която може да доведе до повишаване на приходите в Държавния бюджет, е съкращаването на администрацията. На втори план остават мерки като приходи от концесии, продажба на емисии на вредни газове и приватизацията на държавните дялове в предприятията.

Всичките 68 представители на бизнеса не подкрепят твърдението да се увеличават средствата за обществено осигуряване без мерки за ефективни реформи.

Вчера Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, огласиха свое проучване, според което 54 на сто от ръководителите на фирми, членуващи в КРИБ, смятат, че решението на правителството да увеличи осигурителната вноска за ДОО с 3 процентни пункта, сериозно ще навреди на бизнеса им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още