IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отчетоха спад, натиснати от добивния сектор

Пазарите вече са калкулирали нова намеса на Фед и очакват с напрежение доклада от последната среща на централната банка

19:29 | 12.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси отчетоха спад, натиснати от добивния сектор

Борсовит индекси в Западна Европа отчетоха понижения днес, водени основно от компаниите от добивния сектор. Това се случи на фона на стабилизация на щатския долар преди публикуването на доклада от последната среща на Федералния резерв, което предизвика корекция в цените на суровините.

Регионалнят индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3 на сто до 262,5 пункта днес, съобщава Marketwatch. Търговската активност днес обаче остана доста ниска в очакване на индикация дали Фед обмисля нови операции за увеличаване на ликвидността във финансовия сектор.

„Търговията днес бе белязана от доста нисък оборот, но ни предстоят доста новини, които да ни държат близо до пазара”, коментира Пол Каванах от Killik за медията. Според него инвеститорите са доста изнервени, тъй като пазарът вече е калкулирал нови мерки, които да увеличат паричното предлагане.

Основният индекс на борсата в Лондон FTSE 100 изгуби 0,2 на сто до 5 662 пункта, докато във Франция CAC 40 се понижи с 0,5 на сто до 3 749 пункта. Немският основен индекс DAX пък отстъпи с 0,1 на сто до 6 305 пункта.

Днес под по-значителен натиск попаднаха компаниите от добивния сектор. Пазарната капитализация на Kazakhmys падна с 2,2 на сто, а 2,5 на сто изгубиха акциите на Xstrata. Причина за това стана леката корекция в цената на основните суровини, като днес петролът и златото отстъпват с по половин процент.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още