IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с нов рекорд, прехвърли 1 360 долара за тройунция

Ценният метал продължава да се движи на невиждано високи нива в очакване на ново изливане на пари във финансовата система

12:45 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Златото с нов рекорд, прехвърли 1 360 долара за тройунция

Цената на златото достигна нов исторически връх и прехвърли  нивото от 1 360 долара за тройунция. Като основна причина за това може да се посочат очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще се намеси на финансовите пазари с нови мерки за увеличаване на ликвидността.

Днес златото с доставка през декември достигна цена от 1 361,60 долара за тройунция, с което бе повишен предишният рекорд на суровината.

С основна заслуга за това е поскъпването на еврото спрямо долара от изминалата нощ и тази сутрин. Ралито доближи двете валути до курс 1,40 EUR/USD, но до този момент единната валута не успява да пробие това ниво.

Според анализатори, цитирани от Marketwatch, може да се очаква удължаване на ралито на суровините заради прогнози, че доларът ще продължи да отстъпва. Повод за такива прогнози дава все по-активно обсъжданата тема за войната, която се води на валутните пазари.

Заради отстъплението на долара днес се повишава и цената на петрола, като ръстът е 1,2 на сто до 82,65 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още