IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай с рязък скок до нова рекордна стойност

Централната банка на Китай разполага с валутни резерви с доларова равностойност от близо 2,65 трлн. в края на септември

14:00 | 13.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Валутните резерви на Китай с рязък скок до нова рекордна стойност

Валутните резерви на Китай, които са най-големите в света, са се увеличили с рекордно бързи темпове през третото тримесечие, като доларовата им равностойност е скочила до 2,648 трлн. долара в края на септември, предаде Wall Street Journal.

За сравнение към края на юни стойността им е била 2,454 трлн. долара. Рязкото им увеличение се дължи отчасти на усилията на Китайската централна банка да държи курса на юана нисък, посочват анализатори.

За тази цел институцията трябва да продава юани и да купува чуждестранни валути, което води в крайна сметка до натрупване на валутни резерви.

Валутните резерви са нараснали с около 194 млрд. долара през третото тримесечие, което обаче може да се обясни и с голямото увеличение на търговския излишък на страната, който се разраства до 65,64 трлн. долара за трите месеца от юли до септември. Това е най-високата му стойност от края на 2008 г.

По-рано днес стана ясно, че вносът на стоки в страната се увеличават с повече от 20% на годишна база през септември до рекордно висока стойност. Поредицата от данни за Китай днес показа, че банките са отпуснали повече от очакваното заеми през септември в размер на 595,5 млрд. юана. От началото на годината кредитирането възлиза на около 6,3 трлн. юана при поставено от правителството ограничение на кредитирането в размер на 7,5 трлн. юана.

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър предложи вчера, че политиката на Китай да изкупува долари, за да държи курса на юана нисък, води до нарушения в световната валутна система и насърчава и развиващи се икономики да се намесват на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
много добре......!!!!!!....... обаче фед не се продава........така ,че филма ше има продължения........!!!?????.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Китай ще спре да купува долари, когато купи ФЕД. Тогава ще имаме нова валута: Китайски долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още