IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси затвориха на зелено

След като вече са убедени, че вливане на ликвидност ще има, инвеститорите са по-склонни да приберат някаква печалба и да се изтеглят от по-рисковите позиции, коментират анализатори

18:59 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси затвориха на зелено

Европейските индекси се възстановиха от сутришните загуби и завършиха сесията в понеделник с печалба, въпреки че инвеститорите бяха предпазливи, поради по-слабите от очакваното прогнози за Philips Electronics и компании от миннодобивния сектор, пише MarketWatch.

Паневропейският индекс Europe Stoxx 600 се повиши с 0,31% до 267 пункта, след като се повиши с 0,1% в петък.

Инвеститорите се колебаеха, дали пазарите вече не са отчели втория кръг от вливане на ликвидност, очакван в началото на ноември в САЩ. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке в петък потвърди, че ново вливане на ликвидност ще има, и то вероятно ще бъде обявено на срещата на централната банка на 2-ри и 3-ти ноември.

„Определено пазарите се колебаят и не са съвсем сигурни как да постъпят през следващите, както изглежда, доста дълги две седмици до срещата на Фед“, казват анализатори на FxPro.

„След като вече са убедени, че вливане на ликвидност ще има, инвеститорите са по-склонни да приберат някаква печалба и да се изтеглят от по-рисковите позиции, преди срещата, вместо да са алчни“, казва те. „Може би ни предстоят две доста дълги седмици“.

Някои ключови компании и сектори останаха слаби въпреки, че основните индекси в Европа се повишиха.

Акциите на холандския конгломерат Philips се понижиха с над 4,5%, след като компанията даде предпазлива прогноза за приходите си през четвъртото тримесечие. Спадът беше отбелязан, въпреки по-добрите от очакваното резултати за третото тримесечие.

Британският FTSE 100 се повиши с 0,69% до 5743 пункта, след като индексът преодоля негативния натиск от миннодобивния сектор.

Акциите на Rio Tinto PLC и BHP Billiton Ltd. се понижиха след като двете миннодобивни компании отмениха съвместни операции в Западна Австралия, поради регулаторни пречки.

Акциите на BlueBay Asset Management се повишиха с почти 30%, след като компанията се съгласи да бъде придобита от Royal Bank of Canada.

Основният германски индекс DAX 30 се повиши с 0,38% до 6517 пункта, докато френският CAC-40 спечели 0,19% до 3835 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още