IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават солидарен фонд към НОИ за ранните пенсии

Фондът ще заработи от 2011 г. и от него ще се изплащат срочните пенсии на хората в първа и втора категория труд

15:38 | 20.10.10 г. 13
Създават солидарен фонд към НОИ за ранните пенсии

От 1 януари 2011 г. се създава солидарен фонд към НОИ, в който работодателите ще внасят допълнителни вноски за категорийните работници, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

От солидарния фонд ще се изплащат срочните пенсии на хората в първа и втора категория труд.

В понеделник министър Младенов коментира, че най-разумното решение за категорийните работници е да се отложи с една година гратисният период за ранно пенсиониране през НОИ. На днешното си заседание обаче Министерски съвет отхвърли това предложение.

„Солидарният фонд е единственият начин да се гарантират пенсиите на категорийните работници, каза лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев днес преди съвместната среща на националните стачни комитети на двата синдиката.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване не коментираха въпроса дали активите на дружествата ще се прехвърлят в солидарния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Борса
преди 13 години
Ако сега един взима 50 лв., а друг 100 лв. пенсия от ПФ (на база личните им вноски), като минат в солидарният фонд всички ще взимат по 30 лв., за да може парите да стигнат за всички! Това е истината. Странно как ще защитиш вноските от инфлацията като ги похарчиш всичките? Относно доходността на ПФ-та също силно се съмнявам в твоите твърдения. Същото се отнася и за прословутите им комисионни - просто прочети закона и тарифите им. А какво става с наследяването на ЛИЧНИТЕ пенсионни вноски? Като внасяш цял живот в солидарният фонд и в първият ти ден като пенсионер те блъсне валяка, какво става с вноските ти? Твоите роднини ще пият една голяма солидарна студена вода. Ако вноските ти са в лична партида в ПФ (пък нека инфлацията да ги изяжда:)), все пак ще останат за семейството ти. При тази демографска криза няма начин разходопокривната система да издържи много дълго. Никъде по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Чичо Уорън
преди 13 години
1. пак не разбрах как тези 450 млн. които в момента не са достатъчни на фондовете да плащат нормални пенсии, като отидат в НОИ ще станат достатъчни... това е някакъв нов вид математика която само синдикатите владеят явно.2. тук напълно не съм съгласен. Бих бил, ако се осигурявам на минимума и всичко което получа след пенсия от солидарния стълб би ми било добре дошло. Но ако се осигурявам на реална заплата и заделям съществена част от нея, която ми носи доход (не съм гледал точните цифри, но мисля че дохода на повечето ПФ-тата почти покрива инфлацията и то въпреки кризата 2008-2009г.), със сигурност ще получавам повече пенсия отколкото от солидарния стълб. Тук въобще не искам да отварям темата за отрицателния прираст на население и как като стане време да се пенсионирам може и един хляб да не мога да си купя с твоята разходо-покривна схема. Тази схема работи само в идеални условия, каквито уви няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Abritus
преди 13 години
1. Ами много ясно ще се използват тези 450 милиона да се пращат нормални пенсии, като междувременно ще влизат още суми. Иначе е ясно че с дефицит от 2 милиарда всяка песния в момента се субсидира, но въпроса е да не се субсидира 100 % докато фондовете си трупат комисионни2. Няма доходност, принципа прарите се събират и разходват не носи доходност, но пак е по -изгодно от това да има някаква смешна доходност. Направи сметка за 10 години каква е инфлацията и каква е доходността от фондовете, ще ти стане ясно, че докато доходността на фондовете е под инфлацията, то спестяването с натрупване, е по-неизгодно от от разходно-покривното плащане, защото тук няма загуби от инфлацията, каквото влезе като осигуровки се плаща като пенсия. Няма загуби.Така че аз съм привърженик на разходо-покривната схема, пред спестовната, докато при спестовната дохода не почне трайно да надвишава инфлацията. Защото като е под инфлацията е чиста загуба за осигурените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Чичо Уорън
преди 13 години
Abritus я ми обясни:1. как тези 30-40 лева събрани към момента изведнъж ще се превърнат в нормална пенсия? Това може да стане само с увеличаване на дефицита на НОИ т.е. за сметка на балъците като мен, които си внасят осигуровки на реалната заплата. Не благодаря!2. колко е доходността, която реализира НОИ върху парите които събира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
Abritus
преди 13 години
Тези фондове, които прибираха по 7 - 12 % от заплатите на 2ра и 1ва категория труд не искат да плащат пенсиите предвидени да се плащат от тях от 2011 и казват , че ще плащат по 30-40 лева. Искат отлагане, тогава какво да прави държавата да спре да плаща пении ли или да да вземе да ги плаща като прибере от вноските на останалите, които си плащат. Национализирането е в интерес на хората, от една страна тези които са си плащали осигуровки ще получат нормална пенсия, а тези пенсии ще бъдат осигурени от събраните от тях пари.Нека това е за урок на ПФ които само събират комисионни за управление, а доходността която са постигнали е в пъти по малка от доходността която се постига от обикновен срочен депозит. Защото в момента личните партиди не гарантират висока пенсия, а обратното гарантират ограбване на всеки който се осигурява при тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Каба Коч
преди 13 години
Алооо , синдикатите, вие освен разни мафиотски простотии друго май в главите не ви се върти. Все едни такива ги мислите от типа " солидарна безотговорност " . Питам се кога и на вас някой ше ви подпали фитила с някой протест , за дето така мамите българския пролетариат!? Хората ви измислиха нещо горе долу читаво - пенсионен фонд за ранно пенсиониране базиран на капиталов принцип, вие какво ЙОК!!! Аз дълбоко се съмнявам, че ще можете да " цап царап " паричките натрупани в професионалните фондове, най-малкото защото това е частна собственост, която и при развод не могат да ти прибарат, но вие пак готвите една така " македонска баница с лук " , която само на вас да ви уйдисва. В последно време като ви гледам вие и докторчетата " барабар Петко с мъжете " , защото в цяла Европа стачкуват и протестират , та и вие. Сакън да не пропуснете шанса , а и да си оправдаете членският внос, който ви пълни джобчетата. Нормалната логика сочи, че хибридни истории не са ни нужни - или, или!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
reostat
преди 13 години
*** малко ли е това че от 2000 г ми вземате пари за фонд 1 и 2 категория труд сега и трети фонд да се пълни от моята заплата *** вървете си в ада каде ви е мястото и нека доидат хора де ще мислят как да получаваме нормални заплати а не *** кито беснеят че дори и малко но ни се плща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
dakl
преди 13 години
Б.Б. не само национализира БФБ, но сега реши да ликвидира институционално , а защо не и физически, и участниците в нея. Чисто по сталински-няма човек, нямма проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Tiki
преди 13 години
И аз това си мислех. Става дума за национализиране на половин милиард капитал от който българските компании няма да могат да се възползват. Звучи твърде идиотско за да е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
prodigal
преди 13 години
Силно се надявам че е поредното недоразумение. Не могат да си представят какъв унищожителен ефект би имало такова решение върху икономиката. Не става дума просто за БФБ, влогове в банки, ДЦК и т.н. за 500 мил. За много по-големи загуби иде реч. Дано има някой дето да не му е изпила чавка акъла и спешно да разясни с думи прости на който трябва какво следва.Не може да се сменят правилата на играта когато става дума за лични спестявания за пенсия. Държавата не може да си позволи да ми казва осигурявай се като хората, че на старини да си добре и след 7-8 години да ми заграби спестеното с уговорката че ще ми върне част от него както чиновника прецени.Да не говорим че съда би трябвало да го обяви за противоконституционно. ПС до БФБ и КФН Надявам се че ще изпълните задълженията си към пазара и няма да има търговия до като не се изясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още