IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският инвестиционен пазар на имоти наваксва изгубеното време

Инвестициите в имоти в Европа може да достигнат 40 млрд. евро през четвъртото тримесечие, което би било най-високата тримесечна стойност от началото на 2008 г.

09:52 | 22.10.10 г.
Европейският инвестиционен пазар на имоти наваксва изгубеното време

Инвестициите в бизнес имоти в Европа достигнаха 23,3 млрд. евро през третото тримесечие, което е с 12,5% по-малко от второто, сочат данни на Cushman & Wakefield. В свой доклад от консултантската компания посочват, че въпреки спада, по-добрият пазарен сентимент и умереното подобрение на наличността на активи и дългово финансиране би трябвало да засилят активността в идните месеци, като обемите се очаква да нараснат с до 70% през четвъртото тримесечие. 

Прогнозата на консултантите общо за годината е инвестициите в имоти в Европа да достигнат 110 млрд. евро.

От C&W коментират, че четвъртото тримесечие на годината е започнало с „летящ старт“, като има повече желаещи да купуват и продават. Ако се запази сегашната инерция, инвестициите в имоти през тримесечието може да възлязат на около 40 млрд. евро, което би било най-високата тримесечна стойност от началото на 2008 г.

„Ако трябва да се направи обобщение, по-малките и по-периферни пазари в Европа изостанаха през отминалото тримесечие, защото кризата с държавните дългове засили избягването на риска, след като и без това инвеститорите се въздържаха от участие на по-слабо ликвидните пазари“, казва Майкъл Ридерх, директор „Трансгранични капиталови пазари“ в компанията, цитиран от PropertyEU.

„Най-големите пазари продължиха да носят добри резултати, като има само малки понижения на обемите през третото тримесечие във Великобритания и Германия например и увеличения на някои пазари „средна категория“ в региона като Италия и Холандия. Въпреки това, предвид недостига на качествено предлагане и приемането на определена степен на риск от страна на някои купувачи, интересът към другите пазари стабилно расте.“

„Въпреки че пазарните фундаменти като размер, достъп и ликвидност са от ключово значение, инвеститорите обръщат също повече внимание на макро въпроси, отколкото в миналото. Всъщност се наблюдава много ясна връзка между пазарите, към които се насочват инвеститорите и постигнатия наскоро икономически ръст или прогнозите за такъв. Също така инвеститорите са обикновено по-запознати с макро рисковете, отколкото изглеждаха в миналото“, казва Дейвид Хътчингс, директор „Европейски проучвания“ в компанията.

Това обаче не означава, че инвеститорите избягват риска напълно. Мнозина вече са готови да поемат известна степен на риск, стига да получат добра възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още