IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно: Пенсионната възраст на категорийните работници ще нараства от 2015 г.

Осигурителните вноски на тези служители ще се превеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране"

13:46 | 25.10.10 г.
Последно: Пенсионната възраст на категорийните работници ще нараства от 2015 г.

От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд. Това съобщиха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и управителят на Националния осигурителен институт /НОИ/ Христина Митрева, предаде БТА.

Младенов и Митрева представиха окончателните предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Възрастта ще нараства до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете при първа категория и 60 години за жените и 62 години за мъжете, работещи при във втора категория.

От първи януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при тези категории ще се превеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране".

Това е така нареченият Солидарен фонд, от който ще изплащат пенсиите на работещите първа и втора категория труд - съответно 12% за първа категория и 7% за втора категория труд.

Пак от 2015 г. започва да нараства и необходимият осигурителен стаж за пенсиониране в общата категория труд - с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още