IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните кредити в САЩ намаляват до най-ниското ниво от 1996 г.

Жилищните кредити за 2010 г. в САЩ се очаква да паднат до 480 млрд. долара - най-ниското ниво от 1993 г. насам

11:07 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ипотечните кредити в САЩ намаляват до най-ниското ниво от 1996 г.

Ипотечното кредитиране в САЩ ще се понижи под 1 трлн. долара през 2011 г., което е най-ниското ниво от 1996 г. насам, сочат данни на американската Асоциация на ипотечните кредитори.

През 2011 г. се очаква отпуснатите кредити да паднат до 996 млрд. долара от очакваните 1,4 трлн. долара тази година.

Кредитирането достигна своя връх от 3,8 трлн. долара през 2003 г., когато целият пазар и цените на жилищата бяха в период на силен ръст.

Лихвите, които не се очаква да се понижат още повече от настоящите нива, дори ако Федералният резерв изкупи още дълг от пазара, ще доведат до ограничение на рефинансирането до втората половина на следващата година, смята Джей Бринкман, главен икономист на асоциацията, цитиран от Bloomberg.

Рекордно ниските лихви в момента накараха множество собственици на жилища в САЩ да търсят начини да рефинансират ипотеките си, стимулирайки кредитния пазар в страната.

„С тези лихвени нива не може да имаме лоша 2010 г.“, коментира Дан Аригони, изпълнителен директор на ипотечния отдел на Bancorp.

С понижението на ипотечното финансиране кредиторите ще се озоват в ситуация на повишена конкуренция и понижени маржове, казва Бринкман.

Общият обем на жилищното кредитиране ще се понижи догодина, тъй като рефинансирането ще намалее „с повишението на лихвените нива и понижението на броя кандидати, които отговарят на изискванията за кредити“, обясняват от асоциацията.

Тази година се очаква да бъдат отпуснати ипотеки за покупката на жилища на стойност 480 млрд. долара, което е най-ниското ниво от 1993 г. насам. Догодина това кредитиране може да се повиши до 626 млрд. долара, което може отчасти да компенсира общия спад на ипотечния пазар. Този процес ще бъде подкрепен и от възстановяване на продажбите на съществуващи жилища и стабилизация на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още