IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Откажете се от намеренията за национализация

Лидерът на СДС предупреждава, че подобни планове могат да спрат чуждите инвестиции

10:42 | 29.10.10 г. 2
Мартин Димитров: Откажете се от намеренията за национализация

Мартин Димитров призова правителството да се откаже от национализацията на професионалните пенсионни фондове по най-бързия и категоричен начин. В декларация от парламентарна група съпредседателят на "Синята коалиция" заяви, че тази идея е лош сигнал и има опасност да отблъсне много инвеститори от България, съобщи БТА.

„Не си изпълняваме приватизационната програма за тази година, няма да изпълним и за догодина, ако такива текстове останат“, посочи той.

„Разбрахме през последните два дни, че няма да има пълна национализация на професионалните пенсионни фондове, а само частична такава, което обаче не доведе до успокоение в нашата парламентарна група“, допълни Димитров.

Той напомни на министъра на финансите Симеон Дянков, че е автор на едно от най-важните проучвания на Световната банка за правене на бизнес, и то започва с правата на собственост. Там, където се нарушават правата на собственост, инвестиции не никнат, добави Мартин Димитров.

„В страни, в които се вземат подобни мерки, няма кой да дойде да си рискува парите и да направи голям инвестиционен проект“, заяви съпредседателят на "Синята коалиция".

Според него ако в тези фондове има някакви злоупотреби или прекомерно високи административни разходи, трябва да се вземат законови мерки да бъдат ограничени и да се промени начинът им на работа.

„Да вземаме парите на хора, които са ги внасяли с години, независимо че не им стигали за пенсии, и те да отиват в НОИ е много лош знак за цялото общество“, посочи Мартин Димитров.

С такива мерки няма да изпълните очаквания растеж от близо четири процента за следващата година, каза Димитров и призова депутатите от ГЕРБ, когато бъдат внесени тези текстове в пленарната зала, да са разумни и отговорни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
обзървър
преди 13 години
Да нерече Борисов - "премиер национализатор и следовник на методите от 1945 година". И премиера ще се изприщи. Чудя се колко далеч е Борисов от прозвището "Премиерът национализатор"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
trola
преди 13 години
Прав е Мартин Димитров ! Няма инвестиции там където държавата не защитава частната собственост,а се стреми да национализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още