IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиони „ипотечни затворници“ на Острова, ако кредитирането се затегне още

Британският Съвет на ипотечните кредитори предупреди, че много собственици ще бъдат засегнати от евентуално ново ограничаване на кредитирането

11:45 | 05.11.10 г. 1
Милиони „ипотечни затворници“ на Острова, ако кредитирането се затегне още

Британският Съвет на ипотечните кредитори (CML) представи нови данни, според които евентуалното въвеждане на нови ограничения на кредитирането ще доведе до ситуация, в която до 2,2 млн. собственици на жилища на Острова ще получат отказ за отпускането на нова ипотека. Тези т. нар. „ипотечни затворници“ ще бъдат хванати в капан в дома си, без възможност за рефинансиране или преместване, пише Telegraph.

Други 3,4 млн. собственици ще успеят да получат нова ипотека, но ще им бъде предложена по-малка сума, което би ги принудило да се преместят в по-евтин имот.

Строгите нови правила относно размера на отпусканите заеми се очаква да бъдат въведени от следващата година от британския финансов регулатор FSA. До новите правила се стигна, след като банките бяха обвинени, че са отпускали големи заеми на кредитополучатели, които не са в състояние да си ги позволят.

Според предложението на FSA размерът на заема, който може да се отпусне на дадено лице, ще бъде ограничен, като ще се вземат предвид бъдещи увеличения на лихвените нива и дали могат да си позволят месечните вноски на базата на изплащане на цялата ипотека, а не само на базата на лихвените плащания.

От CML обаче казват, че FSA са „разбрали всичко погрешно“, тъй като повече потребители ще бъдат засегнати от правилата, отколкото биха били подпомогнати.

По време на реч в Лондон при представянето на проучването Майкъл Кугън, генерален директор на съвета, описа новите правила като “свръхреакция на отминали проблеми”. По думите му FSA не променя основния си подход към проверката на доходите и достъпността на ипотеките и това сериозно ще подкопае основите на ипотечния пазар в бъдеще.

От FSA посочват, че новите правила са насочени към заместването на рисковото кредитиране и отпускането на заеми, които хората не могат да си позволят, със „стандарти на здравия разум“.

От регулатора казват, че собствениците на жилища са облагодетелствани от исторически ниски лихви и че 46% от домакинствата остават с малко или никакви средства, след като от доходите им бъдат приспаднати разходите за ипотеката и други сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Може би все пак има разум... накъде, малко, но все пак има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още