IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира още регулации за рейтинговите агенции

Едно от предложенията е рейтинговите агенции да предупреждават за публикуването на оценката си заинтересованата страна три дни предварително

19:45 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС планира още регулации за рейтинговите агенции

Европейският съюз планира да затегне допълнително регулирането на рейтинговите агенции и особено, когато те оценяват способностите на една страна да изплаща дълговете си, предаде France Press.

"Някои проблеми, свързани с дейностите по определянето на оценките на рейтинговите агенции все още не са решени", се посочва в консултативен документ на Комисията, който бе публикуван днес.

В него се повтарят критиките, отправени по време на дълговата криза през пролетта за определянето на рейтинга на "суверенния дълг" на страните от еврозоната. Рязкото понижаване на тези оценки на страни като Гърция, Португалия и Испания подсилиха паниката на пазарите.

Тези оценки играят "ключова роля", защото определят лихвите, при които оценяват страна може да взема заеми от пазарите, се допълва в документа.

Имайки предвид важността и спецификата на оценяването на "суверенния дълг", може да се окаже оправдано да се засили прозрачността и да се определят допълнителните специални задължения, които агенциите да изпълняват, отбелязва Брюксел.

Едно от предложенията е рейтинговите агенции да предупреждават за публикуването на оценката си заинтересованата страна три дни предварително, а не както е сега 12 часа по-рано.

Агенциите биха могли да бъдат накарани да публикуват безплатно целия си доклад, така че инвеститорите да разберат по-добре какво е мотивирало решението им. "По-добро информиране на инвеститорите може да допринесе за по-балансирана реакция", се посочва в публикувания документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още